Kars'ta Kara Avcılığı Sezonu Kapandı

Kars’ta kara avcılığı sezonu kapandı. Kurallara uymayan kaçak avlananlara şehitli yaptırımlar uygulanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay, 26 Şubat 2017 tarihi itibari ile Kara Avcılığı Kanunu gereği av sezonunun kapandığını belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay, uyarıları dikkate almayanlar hakkında cezai işlem uygulayacaklarını söyledi.



Doğanay, “Bu tarihten sonra av ve yaban hayvanlarının üreme, eş tutma, yuvalama gibi faaliyetleri başlamış durumda. Bu noktada ilimizde avcılık yapan arkadaşlarımıza buradan seslenmek istiyorum; bu mevsimde kesinlikle av yapmamalarını ve doğa şartları artık yavaş yavaş açılmaya başladı.

Burada yaban hayvanlarının yumurtaları, doğal yaşam alanlarının rahatsız edilmemesi konusunda avcılarımızın daha dikkatli olmasını rica ediyorum. Ayrıca vatandaşlarımızın herhangi bir yasal işlem ile karşılaşmaması için yapılan uyarıları dikkate almaları gerekmektedir” dedi.

İdari para cezasının 363 TL olduğunu ve 201-2017 yılında 47 avcıya yasal işlem yapıldığını dile getiren Doğanay, “Kara Avcılığı Kanunu gereği avlanma zamanı dışında avlanmanın cezası ise idari para cezası 363 TL’dir. 2016-2017 av sezonunda il şube müdürlüğümüzce yasa dışı avcılık yaptıkları gerekçesiyle 47 avcıya yasal işlem yapıldı. Bunlara 33 bin TL civarında idari para cezası uygulandı ve 34 bin TL civarında ise vurdukları yaban hayvanlarının tazminat bedeli olarak ilgililerden tahsis edildi” diye konuştu.

Su ürünleri avcılığı ile ilgili de vatandaşlara hatırlatma yapan Doğanay, “Su ürünleri ile ilgili mevzuat Tarım Bakanlığının uhdesindedir. Tarım Müdürlüğümüz bu konuda yayınladığı sirküler ile bunları denetim altına almaktadır. Fakat bizim kendi mevzuatımız içinde sadece orman için sulardaki balık avı denetimi bizim uhdemizde olmaktadır. Burada da tabi alabalığın yaşadığı orman içi iç sularda avcılık büyük oranda yasak. Bu konuda da vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Çok erken yaşlarda alabalık avlanıp üremesine, büyümesine engel olmaktalar. Bu konuda da vatandaşlarımızın hassasiyet göstermelerini istiyorum. Bu avlanmanın da tabi idari para cezası uygulamaları devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA