Arap Yarımadası'nın En Yoksul Ülkesi Yemen'de 'İç Göç Dramı'

İki yılı aşkın süredir çatışmalara sahne olan Yemen'de büyük bir iç göç dramı yaşanıyor Taiz'deki çatışmalardan kaçan Fatıma isimli bir anne: 'Kaçarken yaşanan kargaşa ve panik ortamında 2 çocuğum kayboldu' Saide Merzuk Fetini: 'Savaş nedeniyle yerlerimizden olduk. Köyümüze roketler düştü. Kaçmaktan başka çaremiz kalmamıştı. Üzerimizdeki kıyafetlerin dışında yanımıza bir şey almaya fırsatımız olmadı' Meryem Fetini isimli anne: 'Oğlum, keskin nişancılar tarafından vuruldu. Acımızı dahi yaşama fırsatı bulamadık. Evlerimizi terk edip yollara düştük' İnsani yardım gönüllüsü Sabah eşŞerabi: 'Temel ihtiyaçlar konusunda çok ciddi eksikler var. Özelikle çocuklar ve yaşlılarda hastalıklar hızla yayılıyor'

ZEKERİYA EL-KEMALİ - Yemen'in güneyinde Kızıldeniz sahil şeridinde bulunan Taiz vilayetinde şiddetlenen çatışmalar, binlerce kişinin daha evlerini terk ederek iç göçmen durumuna düşmesine neden oldu.

Hükümete bağlı güçlerin ülkenin batısındaki Kızıldeniz sahil şeridinin tümünü Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarından kurtarmak üzere başlattığı operasyonların ardından devam eden çatışmalar iç göçü dramatik şekilde artırırken, gittikçe kötüleşen insani durum endişe verici boyutlara ulaştı.

Taiz'in Zübab, Muha, Mevzi ve El-Vaziye ilçelerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle son birkaç gün içinde binlerce sivil, daha güvenli olduklarına inandıkları başka ilçelere ve ülkenin batısındaki Hudeyde kentine sığınmak zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 26 milyon nüfusa sahip ülkede 3 milyon insan iç göçmen durumuna düşerken, özellikle son zamanlarda Taiz'de şiddetlenen çatışmalar, göçmen nüfusa on binlerce kişinin daha eklenmesine neden oldu.

- 'Kargaşa ve panik ortamında 2 çocuğum kayboldu'

Arap Yarımadası'nın bu en yoksul ülkesi bir süredir çatışmaların neden olduğu iç göç ve beraberinde gelen açlık ve salgın hastalıklarla boğuşuyor. Son dönemde şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Taiz'in Kızıldeniz'e yakın bölgelerinden güneydeki El-Maafir ilçesine kaçan yüzlerce aile, barınma ve sağlık hizmetinden yoksun bir şekilde, kendi imkanları ile kurdukları derme çatma çadırlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

AA muhabirine konuşan Yemenliler, hükümet güçleri ile Husiler ve onlara destek olan Salih yanlıları arasında çıkan çatışmalar nedeniyle iki ateş arasında kaldıklarını, her şeylerini geride bırakarak canlarını kurtarmak için buraya sığındıklarını anlattı.

Fatıma isimli Yemenli bir anne Taiz'in güneyindeki El-Kadhe beldesinde yaşarken ne olduğunu dahi anlayamadan birden kendilerini şiddetli bir çatışmanın ortasında bulduklarını söyledi.

'Kaçarken yaşanan kargaşa ve panik ortamında 2 çocuğum kayboldu.' diyen acılı anne, çocuklarının akıbeti hakkında bir şey bilmediğini dile getirdi. Fatıma komşunun da aynı şekilde çocuklarından bazılarını alamadığını aktardı.

- 'Her şeyi geride bırakmak zorunda kaldık'

Saide Merzuk Fetini isimli Yemenli kadın da çatışmalar nedeniyle Taiz'in El-Vaziye ilçesinde bulunan evini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Fetini, 'Savaş nedeniyle yerlerimizden olduk. Köyümüze roketler düştü. Dayımı kaybettik. Kaçmaktan başka çaremiz kalmamıştı.' dedi.

Sadece canlarını kurtarabildiklerini, her şeylerini geride bırakmak zorunda kaldıklarını ifade eden Fetini, 'Üzerimizdeki kıyafetlerin dışında yanımıza bir şey almaya fırsatımız olmadı. Evlerimizi, hayvanlarımızı, arazilerimizi ve sahip olduğumuz her şeyi geride bırakmak zorunda kaldık.' diye konuştu.

Çatışmalardan kaçarak ailesiyle Maafir ilçesine sığındığını dile getiren Sultan Mahyub isimli Yemenli de Taiz'in batısında yer alan Mevzi ilçesindeki evlerine geri dönecekleri günün hayalini kurduklarını belirtti.

Meryem Fetini isimli anne ise 'Oğlum, keskin nişancılar tarafından vuruldu. Acımızı dahi yaşama fırsatı bulamadık. Evlerimizi terk edip yollara düştük ve buraya sığındık.' ifadelerini kullandı.

- 'Çadır bulamayan ve ağaçların altını mesken edinen çok sayıda aile var'

Taiz'in sahil kesiminden kaçanlar için El-Maafir bölgesinde kurulan çadır kampta insani yardım gönüllüsü olan Sabah eş-Şerabi, kamptaki imkanların çok kısıtlı olduğunu ve durumun gerçekten çok kötü olduğunu ifade etti.

Şerabi, şunları kaydetti:

'Temel ihtiyaçlar konusunda çok ciddi eksikler var. Özelikle çocuklar ve yaşlılarda hastalıklar hızla yayılıyor. Çatışmalardan zarar gören ailelerin yaralarını sarmak için bölgeye gelen yardım kuruluşları yok denilecek kadar az. Bölgede çadır bulamayan ve ağaçların altını mesken edinen çok sayıda aile var.'

- Taiz'deki çatışmalar nedeniyle 34 bin kişi evlerini terk etti

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Taiz'in batısında yer alan Muha ve Zübab ilçelerindeki çatışmaların El-Vaziye ile Mevzi ilçelerine doğru yayıldığını ve kent genelinde yaşanan çatışmalar nedeniyle 34 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

BMMYK'nin açıklamasına göre, son birkaç gün içinde söz konusu ilçelerden kaçan sivillerden 28 bini Taiz'in diğer bölgelerine, 2 bin 600'ü komşu Hudeyde'ye, küçük bir kısmı ise Lahic ve İbb'e sığındı.

- Kuşatma altındaki Taiz'e yardım ulaştırılamıyor

Yemen'in diğer bölgelerinde bulunan sığınmacılara kısmen de olsa uluslararası kuruluşların yardımları ulaşırken, Husilerin abluka altında tuttuğu Taiz bu yardımlardan da mahrum kalıyor.

Uluslararası insani yardım kuruluşlarına yakın kaynaklar, Husilerin, Taiz halkına yardım ulaştırmak isteyen kuruluşlara izin vermediğini aktardı.

Yemen ordusu, geçen ocak ayında güneyde Aden'den batıda Muha'ya kadar olan sahil hattı boyunca Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçleri hedef alan operasyon başlatmıştı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre, Yemen nüfusunun üçte ikisini oluşturan 18,8 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA