Kenya'da Dadaab Kampının Kapatılmasına Mahkeme Engeli

Yüksek Mahkeme, hükümetin dünyanın en büyük sığınmacı kampı Dadaab'ın kapatılması kararının yasalara uygun olmadığına hükmetti.

Kenya Yüksek Mahkemesi, dünyanın en büyük sığınmacı kampı olarak bilinen Dadaab'ın kapatılması ve 200 binden fazla Somalili sığınmacının ülkelerine gönderilmesiyle ilgili kararın yasalara uygun olmadığını açıkladı.

Başkent Nairobi'deki Milimani Hukuk Mahkemesinde kararı açıklayan hakim John Mativo, İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery'nin ​geçen mayıs ayında Dadaab kampının kapatılması yönünde aldığı kararın yetkisini aştığını belirterek kampın kapatılmasının yasalara uygun olmadığını söyledi.

Ayrıca Mativo, hükümetin kampın kapatılması ve Somalili sığınmacıların ülkelerine geri gönderilmesiyle ilgili kararını 'ayrımcı' olarak nitelendirdi.

Kenya hükümeti, Mayıs 2016'da yaptığı açıklamayla Somali ve Güney Sudan'dan gelen 600 binden fazla mültecinin yaşadığı Dadaab kampının ülkedeki güvenlik problemleri ve uluslararası toplumun sığınmacılara yeterli desteği vermediği gerekçesiyle kasım ayında kapatılacağını duyurmuştu.

Hükümet, sayıları 200 binden fazla olan Somalili sığınmacıların ülkelerine insani şartlar altında geri dönebilmeleri için yaklaşık 10 milyon dolar bütçe ayırdığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İnsan Hakları İzleme Örgütü Kenya hükümetinin kararını kınamıştı.

Kaynak: AA