Yörükler Dört Gözle Baharı Bekliyor

Konargöçer kültürünü yaşatan ve bahar aylarında çıktıkları yaylalarda yaz boyu hayvanlarına otlak arayan Sarıkeçililer, bu yıl kış şartlarının ağır geçmesi ve bol kar yağışıyla bereketlenecek otlaklara kavuşmak için gün sayıyor Erdemli Sarıkeçili Yörükleri Derneği Başkanı Gök: 'Bu yıl hem koyunlarda hem de keçilerde ikiz ve dişi doğumlar yaşanıyor. Bu da Yörükler arasında baharın, yazın ve sezonunun bereketli olacağının işaretini veriyor' Yörüklerden Baş: 'Şimdiden hayvanlarımızı yeşil dağlarda otlatacağımızı, hayvanlarımızın bakımının iyi olacağı ve aynı zamanda bol süt verip bol yağ peynir yapacağımızı hayal ediyorum'

DERVİŞ ÇÖMEZ - Yüzyıllardır süren konargöçer kültürünün son temsilcilerinden olan ve ilkbahar aylarıyla birlikte hayvanlarına otlak aramaya koyulan Sarıkeçili Yörükler, bu yıl kış şartlarının iyi geçmesinden dolayı daha verimli otlaklara kavuşacakları günleri dört gözle bekliyor.

Erdemli Sarıkeçili Yörükleri Derneği Başkanı Bayram Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 50 yılın en çetin kış şartlarının yaşandığını söyledi.

Geçen yıl yeterli düzeyde ne yağmur ne de kar yağdığını aktaran Gök, 'Bu nedenle de başta su kaynakları kuruduğu için otlaklar yeşermedi ve kurudu. Hayvanlarımız yeteri kadar beslenemedi. Bu yıl hem bol kar hem de yağmur yağdı. Su gözleri açıldı. Baharla her yer yemyeşil olacak, meralarda hayvanlarımız otlayarak iyi beslenecek. Bol süt alıp peynir üreteceğiz.' dedi.

Gök, baharı dört gözle beklediklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

'Ağır kış şartları bizlere sıkıntı verse de önümüzdeki sezonun bereketli geçeceğinin müjdesini de beraberinde getiriyor. Bu yıl hem koyunlarda hem de keçilerde ikiz ve dişi doğumlar yaşanıyor. Bu da yörükler arasında baharın, yazın ve sezonunun bereketli olacağının işaretini veriyor. Hayvanlarımızın ikiz doğum yapmasına çok seviniyoruz çünkü ikiz ve dişi doğumlar ağır kış şartlarının sıkıntısını bizlere unutturuyor.'

- 'Sezon bereketli ve bol kazançlı geçecek'

Erdemlili yörüklerden Mahmut Baş da hayvan yetiştiriciliği yapmanın çok zor olduğunu ancak başka işlerinin olmadığını anlattı.

Geçen yıl sezonun kurak geçtiğini anlatan Baş, 'Hayvanlarımız fazla yeşillik bulamayıp otlayamamıştı. Bu nedenle de hayvansal ürünleri fazla alamamıştık. Bu yıl dağlara bol kar ve yağmur yağdı. Şimdiden hayvanlarımızı yeşil dağlarda otlatacağımızı, hayvanlarımızın bakımının iyi olacağı ve aynı zamanda bol süt verip bol yağ peynir yapacağımızı hayal ediyorum. Karın fazla yağması hayvanların ikiz ve dişi doğum yapması sezonun bereketli ve bol kazançlı geçeceğini gösteriyor, temennimiz de bu yönde.' diye konuştu.

Ahmet Bakırcıoğlu da bol kar ve yağmur yağışının su gözlerini çoğalttığını, keçilerini otlattıkları yerlerde bol ot olacağını umut ettiklerini belirterek göç için sabırsızlandıklarını kaydetti.
Kaynak: AA