İstanbul, 'İİT Gençlik Başkenti' Görevini Şiraz'a Devretti

İstanbul'un, 'İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti' görevini İran'ın Şiraz kentine devrettiği bildirildi.

İİT Gençlik Forumu'ndan (IKGF-DI) yapılan açıklamada, geçen yıl ekim ayında İstanbul'da düzenlenen İİT Gençlik Spor Bakanları Konferansında, 2017 İİT Gençlik Başkenti olarak, İran'ın Şiraz, Fas'ın Fes ve Malezya'nın Putrajaya kentlerinin seçildiği hatırlatıldı.

İİT'nin ilk Gençlik Başkenti olan İstanbul'un, bu görevini Şiraz'da düzenlenen törenle, bu kente devrettiği belirtilen açıklamada, Malezya'nın Putrajaya ve Fas'ın Fes kentlerinde de düzenlenecek törenlerle, bu kentlere de unvanın devredileceği ifade edildi.

Teması 'Ümmetin Ortak Aklı ve Birliği İçin Gençlik Yaratıcılığının Güçlendirilmesi' olarak belirlenen bu yılki Gençlik Başkenti Programı çerçevesinde pek çok proje, konferans ve seminerin hayata geçirileceği vurgulanan açıklamada, IKGF-DI Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov'un Şiraz'da düzenlenen törende yaptığı şu açılış konuşmasına yer verildi:

'Ümmetin birliği temel hedefimiz, bu çerçevede her türlü mezhep temelli aşırıcılık politikalarına ve tekfirci harekete, Müslüman gençliğinin geleceğini korumak adına şiddetle karşı çıkıyor, kurum olarak mücadele ediyoruz. Çok açık bir şekilde beyan etmek istiyorum ki Müslüman coğrafyasında akan kanın durdurulması için herkes, elinden geleni var gücüyle ortaya koymalı, siyasi gücünü ve manevi otoritesini de büyük bir karalılıkla kullanmalıdır. Eğer herhangi bir marjinal grup, mezhebi adına aşırıcı eylemler yapıyor, diğer mezhepleri aşağılayan propagandaları sosyal ağlarda yayınlıyorsa, bu fitnelere karşı gösterilen ilk tepki önce o mezhebin önderleri tarafından siyasi ve dini alanda sergilenmelidir.

Günümüzde hızla artan islamofobik eylemler Müslümanlara topyekun saldırırken, Şii-Sünni ayrımı yapmamaktadır. Sadece bu sebep Müslüman dünyasında karşılıklı düşmanlıklara son vermek için yeterlidir. Irkçılık, mezhepçilik ve aşırıcılıkla mücadele, Türkiye'nin İİT zirvesine başkanlık ettiği dönemin önceliğiydi. İKGF-Dİ olarak bu mesajı sene boyunca, Gençlik Başkenti programı kapsamında gerçekleştirilecek eğitim, promosyon ve kapasite geliştirme aktivitelerinin merkezinde tutacağız.'

Kaynak: AA