'Kadının Yasal Hakları' Semineri

KADEM Hukuk Komisyonu Üyesi Hacıbektaşoğlu: 'Boşanmalar sosyal ve arkadaş çevresindeki ilişkileri olumsuz etkiliyor. Çiftin düğününde halay çeken insanlar, boşanma anında mahkemede şahitlik yapmak zorunda kalıyor'

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hukuk Komisyonu Üyesi avukat Pınar Hacıbektaşoğlu, boşanmaların sosyal ve arkadaş çevresindeki ilişkileri olumsuz etkilediğini belirtti.

Bağcılar Belediyesi açıklamasına göre, 'Kadın Yasal Hakları' konulu seminerde konuşan Hacıbektaşoğlu, kadınların aile birliğinde değişik sebeplerle haksızlığa uğradığını ve mağdur olduğunu ifade etti.

Hacıbektaşoğlu, cumhuriyetin kurulmasından sonra kadın haklarının Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu ile düzenlendiğini anımsatarak, 'Bu haklar 2002'den itibaren daha da arttı. Önemli olan o kanunların muhataplarınca bilinip uygulanmasıdır. Kadınların kendisini hayatın merkezine koyması gerekiyor. Ne yazık ki, hayatın merkezine kendimizi koymuyoruz. Merkeze koyduğumuz kişi güçlü ise biz de güçlü oluyoruz, merkez çöktüğünde biz de çöküyoruz. Lütfen kendinizi değerli görün.' değerlendirmesini yaptı.

Çocuk yaşta evliliklerin kanayan yara olduğunu, 15 yaşındaki bir kişinin evlilik sorumluluğunu taşıyamayacağını, kızların ruhsal ve bedensel olarak 18 yaşını tamamlamasının önemli olduğunu vurgulayan Hacıbektaşoğlu, 'Boşanmalar sosyal ve arkadaş çevresindeki ilişkileri olumsuz etkiliyor. Her iki tarafın çevresindekiler bir taraf olmak zorunda kalıyor. Çiftin düğününde halay çeken insanlar boşanma anında mahkemede şahitlik yapmak zorunda kalıyor.' ifadelerini kullandı.

Edinilen malların çiftler arasında eşit bölündüğünü ancak piyangodan veya emek vermeden kazanılan paranın kişisel mal olduğu için paylaşılmadığına değinen Hacıbektaşoğlu, şiddete uğrayan kadından da artık rapor istenmediğini, valiliğe, karakola, kaymakamlığa başvuruda bulunulmasının yeterli olacağını bildirdi.

Hacıbektaşoğlu, kadının, şiddete uğradığını belirtmesinin ardından mekanizmanın çalışmaya başladığını ifade ederek, başvuru evrakının en kısa sürede savcılığa gittiğini, şiddet uygulayan kişiye yaptırımlar getirildiğini kaydetti.
Kaynak: AA