İsrail'de, Yasadışı Yerleşim Birimleri Tasarısının Onaylanması

Arap milletvekili Fireyc: 'Netanyahu hükümeti, tüm ahmaklığıyla İsrail'i ırkçı bir devlete dönüştürmeye çalışıyor'.

İsrail meclisindeki (Knesset) Arap milletvekillerinden İsavi Fireyc, Binyamin Netanyahu hükümetinin, 'ırkçı bir devlet oluşturma' çabasında olduğunu belirtti.

Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısının onaylanmasının ardından yazılı açıklama yayımlayan Fireyc, 'Netanyahu hükümeti, tüm ahmaklığıyla İsrail'i ırkçı bir devlete dönüştürmeye çalışıyor. İsrail hükümeti, yasayı onaylayarak Yahudi yerleşim birimlerini kınayan uluslararası kararları ve açıklamaları hiçe sayan gerçek yüzünü de ortaya çıkardı.' ifadelerini kullandı.

Fireyc, Netanyahu hükümetinin, 'ırkçı kanunlarla' kendisini içinden çıkması mümkün olmayan derin bir vadiye düşüreceğini vurgulayarak, kanunun ayrıca Batı Şeria'nın yüzde 62'sine tekabül eden bir alanı da 'işgal' manasına geldiğini aktardı.

İsrail meclisindeki Arap milletvekili Fireyc, bu yasayla bağımsız bir Filistin devleti kurulmasının da önüne geçildiğini savundu.

Knesset'te yapılan ikinci ve üçüncü oylamada, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısı onaylanmıştı. Söz konusu tasarı, Batı Şeria'da geçen yıllar içerisinde inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmayı öngörüyor.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Kaynak: AA