Ukrayna'nın Doğusundaki Kriz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: 'AB açısından, Kırım'ın yasa dışı ilhakının tanınmamasının sürdürülmesi ile ateşkes ve Ukrayna'nın doğusunda sükunetin yeniden sağlanmasından başlamak üzere Minsk anlaşmasının tam olarak uygulanması konusunda netlik var'.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, birliğin Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakını tanımamayı sürdüreceğini, AB Ortaklık Anlaşması yüzünden başlayan olayları sonlandırmak için ateşkesin sağlanması gerektiğini belirterek, ABD'nin pozisyonuna ilişkin konuşamayacağını söyledi.

Üye ülkelerinin dışişleri bakanlarını bir araya getiren AB Dış İlişkiler Konseyi, Ukrayna'daki çatışmalar, Libya'da siyasi durum, sığınmacı geçişleri, Ortadoğu barış süreci ve Mısır'ı görüşmek üzere toplandı.

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, ABD ile yaşadıkları görüş ayrılıklarına ilişkin değerlendirmede bulunmaktan kaçındı. AB yetkilisi, Başkan Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin değişmesinin Ukrayna'daki çatışmalara olası etkisine ilişkin bir soru üzerine, bu konuda spekülasyon yapamayacağını belirterek, şunları söyledi:

'AB açısından, Kırım'ın yasa dışı ilhakının tanınmamasının sürdürülmesi ile ateşkes ve Ukrayna'nın doğusunda sükunetin yeniden sağlanmasından başlamak üzere Minsk anlaşmasının tam olarak uygulanması konusunda netlik var. Konseyin bu konuya dair güçlü bir pozisyon ortaya koyacağına inanıyorum. Ukrayna ve Rusya dahil, tüm ortaklarla sorunu çözecek bir yol bulmak için çalışmayı sürdüreceğiz. ABD yönetiminin bu konudaki pozisyonuna ilişkin konuşamam ancak Avrupalıların pozisyonuna ilişkin konuşabilirim.'

- Ukrayna olayları AB yüzünden başlamıştı

Moskova yanlısı eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Kasım 2013'te AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması'na ilişkin hazırlık çalışmalarını askıya almış, Şubat 2014'te başlayan AB yanlısı protestoların ardından görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Bunun üzerine Kırım'ı ilhak eden Rusya, ülkenin doğusunda bulunan Donetsk'teki ayrılıkçıları desteklemeye başlamıştı. Olaylarda bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişi ölürken, son haftalarda çatışmalar yeniden başlamış ve aralarında Ukrayna askerlerinin de olduğu onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

AB liderleri, geçen aralık ayında Ukrayna'nın topraklarının ilhakına giden yolu açan AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması'na, Hollanda'nın muhalefeti nedeniyle üyelik statüsü öngörmeyecek ve savunma garantisi vermeyecek şekilde sınırlamalar getirmişti. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için halen Hollanda'nın onayı gerekirken, gelinen durum AB'nin güvenirliğinin sorgulanmasına neden olmuştu.

Öte yandan Ukrayna yüzünden Rusya ile ilişkileri bozulan AB, Ukrayna'daki gelişmelerden dolayı ekonomik yaptırım uygulamayı sürdürüyor. Ancak, Trump yönetiminin bazı yaptırımları kaldırdığı Rusya ile ilişkileri geliştirmek istemesi ve Ukrayna'daki son çatışmaları 'önemsememesi' AB'de endişeyle karşılanıyor.

Kaynak: AA