Afyonkarahisar'da Su Kuşlarının Sayımı Yapıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar'da 'Kış ortası su kuşu' sayımını yaptı.

AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kuşlarının kış aylarında konakladıkları önemli sulak alanlardan olan Acı Göl ve Karamık Gölü'ndeki kış ortası su kuşu sayımının her yıl yapılan bir çalışma olduğunu söyledi.

Erişmiş, yapılan kuş sayımlarının dünyanın her ülkesinde gerçekleşen küresel boyutta bir sayım organizasyonu olduğunu ve yılın Ocak-Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Elde edilen sonuçların Uluslararası Su Kuşu Sayımları (USS) veri bankasına girildiğini aktaran Erişmiş şunları kaydetti:

'Üniversitemiz Doğa Korumu Biyoizlem Uygulama Araştırma Merkezi kurulduğu günden beri, bu uluslararası boyuttaki çalışmalara katkı sağlıyor. Bu yılki sayımlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirildi. Acı göl ve Karamık Gölü'nde gerçekleştirilen sayımlara doğa gönüllüleri de katıldı.

Bu tür sayımlar yapılırken, doğal alanların izlenmesi, bu alanların durumu ve barındırdıkları biyoçeşitlilik durumu hakkında bize fikirler veriyor. Kuşlar besin zincirinin önemli halkasını oluştururlar, çevresel kirleticilerin ve ekosistemin sağlık ve işlerliğinin belirlenmesinde biyoindikatör olarak kullanılmaktadır.

Sulak alanlar söz konusu olduğunda, kuşlar en sık kullanılan göstergeler arasında yer almaktadır. Bu gölün detaylı kimyasal analizi yapmadan önce orada yaşayan kuş türleri bize gölün geleceği hakkında ciddi bilgiler elde etmemizi sağlar.'

- Etkili kış flamingoların sayısını azalttı

Erişmiş ayrıca 2017 kış ortası su kuşu sayımında önceki yıllara göre kuş çeşidinde artış olduğunu gözlemlediklerini de belirterek, 'Kuş sayımında su tavuğu, su kılavuzu, gri balıkçıl, flamingo, saz delicesi, yeşilbaş, kaşıkgaga, suna, ince gagalı martı, angıt, sakarmeke, büyük akbalıkçıl kuş türleri yoğunlukta idi.

Ancak geçen sene Acıgölde 2 bin 900 civarında flamingo sayımı yapmıştık. Bu yıl sayıları oldukça azalmış durumda. Muhtemelen hava şartlarından dolayı biraz daha güneye doğru göç etmişlerdir diye düşünüyoruz.' dedi.

Kaynak: AA