Sermaye Piyasası Kurulundan Darbe Komisyonuna Yanıt

Sermaye Piyasası Kurulu, FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyelerince hazırlanan soruların cevaplarını yazılı olarak Komisyona sundu Sermaye Piyasası Kurulunun cevabından: 'Kurulumuz gerek 15 Temmuz öncesi gerek sonrası dönemde hem FETÖ/PDY bağlantılı şirketlere yönelik hem de diğer şirketlere yönelik tüm iş ve işlemleri ile sorumluluklarını ivedilikle yerine getirmiştir'.

ALPER ATALAY/HATİCE ÖZDEMİR- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), gerek 15 Temmuz öncesi gerek sonrası dönemde hem FETÖ/PDY bağlantılı şirketlere yönelik hem de diğer şirketlere yönelik tüm iş ve işlemleriyle sorumluluklarını ivedilikle yerine getirdiğini bildirdi.

FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nca, Kurula yöneltilen soruların yanıtları komisyona ulaştı.

15 Temmuz öncesinde Borsa İstanbul A.Ş'de işlem gören FETÖ bağlantılı şirketlerin hisse senetlerinde bilgi suistimali, piyasa dolandırıcılığı gibi suç unsuru teşkil edebilecek işlemlerin olup olmadığına ilişkin soruya verilen yanıtta, Kurul Karar Organı'nın 3 Mart 2016 tarihli kararı gereğince, Bank Asya'nın 25 Mart 2014 tarihli özel durum açıklaması öncesi ve sonrasında gerçekleştirdiği işlemlerin, tanımlanan bilgi suistimali suçunun unsurlarını oluşturması nedeniyle imtiyazlı pay sahipleri Hasan Sayın, İbrahim Sayın, Muhammet Erhan Köseoğlu, Cevdet Türkyolu ve Ferhat Aktaş hakkında 14 Nisan 2016'da suç duyurusunda bulunulduğu anımsatıldı. Yanıtta, anılan suç duyurusu üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde başlatılan soruşturmanın devam etttiği kaydedildi.

Yanıtta, Bank Asya, Taraf Gazetecilik, Koza Grubu, Boydak Grubu ve Royal Halı'ya ilişkin olarak son beş yıl içerisinde alınmış olan ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması, hukuk davası açılması veya idari para cezası tesis edilmesi gibi yaptırım içeren Kurul kararları da sunuldu.

- 'Piyasaya duyulan güvenin arttırılması, yatırımcının korunması hedeflenmiştir'

FETÖ'nün darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz 2016'dan sonra piyasanın sağlıklı işleyebilmesini ve yatırımcıların korunmasını teminen, ortaklıkların ödenmiş veya çıkarılmış sermayesinin yüzde 10'unu aşmayacak şekilde pay geri alımına imkan getirildiği anlatılan yanıtta, 'Bu değişiklikle yatırımcıların piyasada meydana gelebilecek dalgalanmalardan etkilenmemesi, piyasaya duyulan güvenin arttırılması ve yatırımcının korunması hedeflenmiştir.' denildi. Yanıtta, 25 Temmuz 2016'dan itibaren 35'i aşkın şirketin kendi paylarında geri alım yapacağını duyurduğu belirtildi.

Bank Asyanın Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık kurması sürecinde, Kurul kararının uzman görevlendirildikten iki sene sonra verilmesinde herhangi bir ihmal olup olmadığına ilişkin soruya verilen yanıtta, yaşanan süreç hatırlatıldı.

SPK'nın yanıtında, 'Bank Asya'nın Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık kurmasına ilişkin süreçte, 2014 yılı Mart ayı içerisinde yapılmış işlemlerle ilgili olarak Kurulumuz görev alanı kapsamındaki incelemeler ivedilikle başlatılmış olup, konunun detaylı inceleme gerektirecek önemi haiz olması, Kurul Karar Organı'nın 19 Ağustos 2014 tarihli kararıyla incelemenin genişletilmesine karar verilmesi, görevlendirilen personel sayısının artırılması, konunun detaylı olarak ele alınıp incelenmesi hususları, Kurulumuzda yürütülen diğer incelemelerin tamamlanmasına ilişkin sürelerle birlikte dikkate alındığında, konuya ilişkin 3 Mart 2016 tarihli Kurul kararının alınmasına yönelik süreçte Kurulun bir ihmali veya gecikmesi bulunmamaktadır.' ifadesi kullanıldı.

- 'Kurulumuz, mücadelesini sürdürmüş, görevini yerine getirmiştir'

SPK'nın gerek 15 Temmuz öncesi gerek sonrası dönemde hem FETÖ bağlantılı şirketlere yönelik hem de Sermaye Piyasası Kanunu'nun kendisine verdiği yetki kapsamında diğer şirketlere yönelik tüm iş ve işlemleri ile sorumluluklarını ivedilikle yerine getirdiği vurgulanan yanıtta, şunlar kaydedildi:

'Bu nedenle de çok sayıda FETÖ/PDY bağlantılı şirketlerin ve bu yapıyla irtibatlı olduğu değerlendirilen kişilerin suç duyurularına ve iftiralarına maruz kalmıştır. Tüm bunlar göstermektedir ki Kurulumuz, kanun kapsamında terör örgütü ve her türlü suçla mücadelesini kesintiye uğratmamış, ayrıca da bu hususta örnek teşkil edecek azim, kararlılık ve hızda mücadelesini sürdürmüş, görevini yerine getirmiştir.'

Kaynak: AA