Tabanın Baskısı Esed Rejimini Esir Değişimine Zorluyor

Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki Esir İşleri Genel Kurumu Müdürü Ebu Zeyd:'Esed'i destekleyen tabanın, rejime güveni azalıyor. Rejime destek veren halkın çocukları hep savaşın bir parçası oldu. Halkın baskısı, rejimi muhaliflerin elindeki esirler için bizimle irtibata geçmeye zorladı'

ADHAM KAKO - Suriye'de yedinci yılın eşiğindeki iç savaşta Beşşar Esed'i destekleyen tabanın rejime güveninin azalması ve halkın muhaliflerin elindeki yakınlarının kurtarılmasına yönelik baskısı Şam yönetimini muhaliflerle 'esir değişimi' yapmaya yöneltiyor.

Esed rejimi ile muhalifler son olarak 7 Şubat'ta Suriye'nin orta kesimlerinde yer alan Hama kentinde esir değişimi yaptı.

Rejimin 2012'de kurulan Ulusal Uzlaşı Bakanlığı ile muhalifler tarafından Haziran 2016'da kurulan Esir İşleri Genel Kurumundan heyetlerin iki ay süren görüşmelerin ardından vardığı anlaşma kapsamında, Esed rejimi çocuk ve kadınlardan oluşan 55 esiri muhaliflere, muhalifler de çocuk ve kadınlardan oluşan 54 kişiyi rejime teslim etti.

Muhaliflerin rejime teslim ettiği esirlerin daha önce terör örgütü DEAŞ'ın elindeyken, Lazkiye kırsalında 3 yıl önceki çatışmalar sonrası terör örgütünün bölgeden çekilmesi üzerine muhaliflerin eline geçen kişiler olduğu aktarıldı.

Esir İşleri Genel Kurumu Müdürü Zeyd Ebu Zeyd, AA muhabirine, 7 Şubat'ta gerçekleşen mübadelede rejimin serbest bıraktığı kadın ve çocuklar için gönüllülerden oluşan bir ekip kurduklarını belirtti.

Ebu Zeyd, bu ekibin, özgürlüklerine kavuşan muhaliflerin güvenliğini sağladığını ve onlara gidecekleri yerlerde eşlik ettiklerini ifade etti.

- 'Esed'i destekleyen tabanın, rejime güveni azalıyor'

Ebu Zeyd, Beşşar Esed rejiminin bundan önce esirler konusuna ciddi olarak yaklaşmadığını ve herkesi oyalamakla meşgul olduğunu vurguladı.

Savaşın uzamasıyla rejime destek verenlerin seslerinin yükseldiğine işaret eden Ebu Zeyd, 'Esed'i destekleyen tabanın, rejime güveni azalıyor. Rejime destek veren halkın çocukları hep savaşın bir parçası oldu. Halkın baskısı, rejimi muhaliflerin elindeki esirler için bizimle irtibata geçmeye zorladı.' diye konuştu.

Ebu Zeyd, 'Evlatlarımız nerede?' sorusuna cevap arayan ailelerin artık çocuklarını görmek istediklerini ve bu isteklerini açıkça Esed rejimine aktararak baskı yapmaya başladıklarını kaydetti.

- 'Yeni bir esir takası olabilir'

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde, Esed rejimine ait farklı rütbeli ve uyruktan çok sayıda askerin yer aldığına dikkati çeken Ebu Zeyd, yakında muhaliflerle rejim arasında yeni bir esir değişiminin olabileceğini de dile getirdi.

Muhalif Esir İşleri Genel Kurumu Müdürü, esir mübadelesinde önceliklerinin devrime katkı sağlayan kişiler, muhalif gruplara mensup olanlar ve onların yakınları olduğunu belirtirken, rejim hapishanelerinde yaklaşık 10 bin siyasi mahkum bulunduğunu ifade etti.

Esed rejimine ait cezaevlerindeki toplam tutuklu sayısının ise 100 bin ile 180 bin arasında olduğunu, bunların 12-13 bin kadarının kadın olduğunu tahmin ettiklerini aktaran Ebu Zeyd, Şam yönetiminin tutuklamalara aralıksız devam ettiğinin altını çizdi.

Uluslararası Af Örgütü, 7 Şubat'ta yayımladığı raporda, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, Eylül 2011'den 2015'in sonuna kadar, Şam'daki Saydnaya Askeri Cezaevi'nde çoğu sivil 5 bin ila 13 bin kişiyi yargısız infaz ettiğini duyurmuştu.
Kaynak: AA