'Sesli Kütüphane'ye Yoğun İlgi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Engelli Danışma Merkezinde kurulan 'sesli kütüphane' uygulasının görme engelli bireylerden yoğun ilgi gördüğü bildirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, engelsiz Antalya hedefi doğrultusunda, Yavuz Özcan Parkı içerisinde bulunan Engelli Danışma Merkezinde, engelli bireylerin karşılaştıkları problemlere çözüm bularak, rehberlik hizmeti verildiği ve uzman eğitmenler eşliğinde verilen kurslarla engellilerin sosyal yaşamlarına ve mesleki gelişimlerine katkı sağlandığı belirtildi.

Merkez bünyesindeki 'sesli kütüphane'nin de en çok ilgili gören hizmet olduğunun dile getirilen açıklamada, görme engelli bireylerin burada, internet aracılığı ile herhangi bir destek almadan günlük gazete okuyabildikleri, araştırma yapabildikleri ve ve e-posta gönderip alabildikleri, ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Eğitim Merkezi’ne (GETEM) ait e-kütüphaneye bağlanarak roman, araştırma, çocuk kitapları gibi birçok kitap türünü sesli olarak dinleyebildikleri kaydedildi.

Açıklamada, görme engelli bireylerin, yaklaşık 200 sesli kitabın yer aldığı sesli kütüphaneden Bril alfabesi (kabartma yazı) ile çıktı da alabildikleri belirtildi.

Engelli Danışma Merkezi’nde görme engelli bireylere bilgisayar kursu veren Doğukan Özeren, merkezde verdikleri kursla görme engellilerin etkin şekilde bilgisayar kullanabildiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

'368 saatlik bir kursumuz var. Kursun sonunda kursiyerlerimize sertifika veriyoruz. Kurs tamamlandığında görme engelli bireyler bizden iyi bilgisayar kullanabilir hale gelecek. Sesli kütüphanede GETEM sayfamız var. Görme engelli arkadaşlarımız ister buradan ister evlerinden sitemize giriş yaparak buradaki kitapları sesli olarak dinleyebiliyor. Sesli kütüphanede öğrencilerimiz hayata aktif olarak katılım sağlıyorlar.”

Görme engelli Mehmet Kalkan da 'sesli kütüphane' hizmetinden sürekli yararlandığını dile getirerek, 'Burada bilgisayar konusunda bilmediklerimi öğreniyorum ve GETEM’den sürekli kitap dinliyorum. Bilgisayar öğrenmek hayatımı kolaylaştırıyor. Buradaki eğitimden de çok memnunum, ben burada dört dörtlük her şeyi öğrenmek istiyorum.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA