'Engelli Ve Yaşlı Komşunun Oy Verme Hakkına Destek Ol'

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, referandumda engelli ve yaşlıların oy kullanma haklarını kullanabilmeleri için komşuları desteğe çağırdı.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, anayasa değişikliği halk oylamasında engelli ve yaşlı vatandaşların oy kullanma hakkını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için, 'Engelli ve yaşlı komşunun oy verme hakkına destek ol' kampanyası başlattı.

Dernek Başkanı Adem Kuyumcu, yaptığı yazılı açıklamada, engellilerin ve yaşlıların oy kullanma haklarını kullanmaları için başlattıkları kampanyayla, sandığa gidemeyecek durumda olanlarla komşularını bir araya getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Bu konuda toplumdan duyarlılık beklediklerini aktaran Kuyumcu, 'Kampanyayla 'bölgemde engelli varsa ben destek olmak istiyorum' diyen duyarlı kişilerin ve 'bölgemde destekleyen komşum varsa ben oy kullanmak istiyorum' diyerek, bize başvuran engelli ve yaşlı vatandaşlarla engelli ve hasta yakınına baktığı için, bırakıp oy kullanmaya gidemeyen vatandaşları buluşturacağız.' ifadelerini kullandı.

Kuyumcu, ortopedik ve görme engellilerin veya merdiven çıkamayacak durumda olanların durumlarını 26 Şubat'a kadar muhtarlıklara veya ilçe seçim kuruluna bildirmeleri gerektiğini hatırlattı.

Oy verme günü sandık başına gelen engellilerin bekletilmeden oylarını kullanabileceklerini, yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebileceğini kaydeden Kuyumcu, görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanların, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabileceklerini hatırlattı. Kuyumcu, bir seçmenin birden fazla engelliye yardım edemeyeceğini vurguladı.

Kuyumcu, zihinsel engellilerin oy kullanamadığı gibi, ağır engelli olduğu için kısıtlı vatandaş sınıfına girip vasi tayini yapılan engelliler ve yaşlılar adına vasisi, annesi, babası veya çocuğunun oy kullanamayacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA