'Ecdadımızın İzinde Bisiklet Turu' Tamamlandı

İnönü Üniversitesi Bisiklet Topluluğu, Balkanlar'daki Osmanlı mirasını tanımak için düzenlediği bisiklet turunu son durakları Bosna Hersek'e gelerek tamamladı.

İnönü Üniversitesi Bisiklet Topluluğu üyeleri, Balkanlar'da Osmanlı mirasını tanımak ve Türk köylerini ziyaret etmek amacıyla düzenledikleri bisiklet turu kapsamında son durakları Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya geldi.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten başladıkları 'Ecdadımızın izinde bisiklet turu projesi' kapsamında Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan'ı bisikletle geçen Türk öğrenciler, Bosna Hersek'e gelerek Balkan turunu tamamladı.

İnönü Üniversitesi Bisiklet Topluluğu Başkanı Uğur Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye içinde uzun turlar düzenlediklerini, ilk defa uluslararası bir bisiklet turu organize ettiklerini söyledi.

10 kişilik ekiple geçtikleri Balkan ülkelerinde Osmanlı mirasını tanıdıkları ve yerel halklarla tanıştıklarını aktaran Özdemir, 'Makedonya'dan buraya kadar yol kenarlarında mezarlıklar gördük. Bunların trafik kazasında ölen insanlara ait olduğunu öğrendik. Bu insanlar için yol kenarında anıt da yapılıyormuş. Bunlar son derece ilgimizi çekti.' dedi.

Özdemir, trafik konusunda Balkan ülkelerinin bisikletçilere son derece saygılı olduğunu söyleyerek, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırplar tarafından öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenlerin anısına sırtlarında 'mavi kelebek' simgesini taşıdıklarını sözlerine ekledi.

İnönü Üniversitesi Bisiklet Topluluğu üyeleri, 25 gün süren Balkan turu boyunca bin 150 kilometre kat ettiklerini, önümüzdeki dönemde Malatya Belediyesi işbirliğiyle Avrupa turuna çıkmayı planladıklarını belirtti.

Kaynak: AA