Tepeli Pelikanlar Koruma Altında

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, tepeli pelikanların Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde yer aldığını belirterek, koruma için eylem planı hazırlayacaklarını kaydetti.

Tepeli Pelikanlar Koruma Altında
Manisa’da, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla, çocuk evlerinde kalan çocukları çok sayıda kuş türünün yaşadığı Marmara Gölü’ne götürdü. Etkinliğe 4’üncü Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı çocuk evlerinde kalan 45 çocuk katıldı.

Etkinlikte çocuklar Ege Üniversitesinden gelen uzmanların eşliğinde teleskopla göldeki kuşları gözetleme imkanı buldu. Çocuklar büyük bir merakla gölde yaşayan tepeli pelikanları ve yalıçapkını kuşunu görmek için sıraya girdi.

Tepeli pelikanlar koruma altında

Etkinlikte konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, Marmara Gölü’nün nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerine ev sahipliği yaptığını ve gölün bu anlamda kendileri için büyük bir öneminin bulunduğunu söyledi.

Gölde yapılan çalışmalar neticesinde 2016 yılı kuş sayımında 29 türde 39 bin 702 adet kuşa rastlandığını açıklayan Malkoç, 2017 yılı kuş sayımında ise yaklaşık 21 tür ve 55 bin adet kuş sayıldığını söyledi.

Malkoç, ayrıca nesli tükenme tehlikesi altında olan tepeli pelikan kuşunun da üreme alanının Marmara Gölü olduğunu belirterek, tepeli pelikanların Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde yer aldığını dile getirdi. Malkoç şöyle konuştu:

“Tepeli pelikanın korunma yerleri ve beslenme yerleriyle ilgili çalışma yapılacak ve eylem planı yapılacak. Burada üreme yerleri de korunacak. Ayrıca sulak alanlarının etrafındaki alanlara yapılacak her türlü yatırım da kontrol ediliyor. Eğer sulak alanlara zararlı ise izin vermiyoruz.”

Marmara Gölü’nde kaçak avcılığı önlemek için Manisa Şube Müdürlüğü tarafından 42 bin liraya av koruma teknesi aldığını söyleyen Malkoç, bu sayede kaçak avcılıkla daha etkin mücadele edileceğini söyledi.

Kaynak: İHA