TBMM İdare Amiri Gündoğdu'dan Parlamento Muhabirlerine Ziyaret

'(CHP'li Türkmen'in haberleşme giderleri) Ortada var olan fiili durumun tanımı zor. Hiçbir ölçüye uyan bir şey değil. 10 yıllık maaşı bile geçen bir rakam' 'İnsanlar kendine bir sınır koyamıyorsa, bunu suistimal ediyorsa, kötüye kullanıyorsa milletvekillerinde olduğu gibi buna bir üst sınır getirmekte fayda var'

TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu, CHP Adana Milletvekili ve Başkanlık Divanı Katip Üyesi Elif Doğan Türkmen'in tartışmaya neden olan haberleşme giderleriyle ilgili, 'Ortada var olan fiili durumun tanımı zor. Hiçbir ölçüye uyan bir şey değil. 10 yıllık maaşı bile geçen bir rakam.' dedi.

Gündoğdu, bazı basın kuruluşlarına TBMM'nin basın koridorunda yer tahsisi yapılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında basın koridorunu ziyaret etti.

Basından sorumlu Meclis İdare Amirliği görevini yürüttüğünü anımsatan Gündoğdu, imkanlar ölçüsünde kendilerine ulaşan taleplerin tamamını karşılamaya gayret ettiklerini söyledi.

Basın kuruluşları için sınırlı oda olduğunu, ancak çok başvuru yapıldığını vurgulayan Gündoğdu, 'Küçücük de olsa biz aynı odayı paylaşabiliriz.' diyen basın kuruluşu temsilcilerine teşekkür etti. Ahmet Gündoğdu, 'Onların eveti sayesinde bütün talepleri karşılamış olduk. Gazeteciler birlikte çalışmaya evet deyince işler daha kolay oluyor. Hayırlı bir işe evet diyerek ulaşmış olduk. İşin espirisini de yapmış olalım.' ifadesini kullandı.

Basının, siyaset ve sivil toplumun üretimlerini kamuoyu ile buluşturduğunu anımsatan Gündoğdu, basının rahat olması halinde üretimin de özveri ile yansıtılacağını söyledi. Gündoğdu, yapıcı yaklaşımlarından dolayı Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Göksel Bozkurt'a da teşekkür etti.

- CHP'li Türkmen'in haberleşme giderleri tartışması

Ahmet Gündoğdu, CHP Adana Milletvekili ve Başkanlık Divanı Katip Üyesi Elif Doğan Türkmen'in tartışmaya neden olan haberleşme giderleri ile ilgili soruları da yanıtladı.

Gündoğdu, milletvekillerinin haberleşme giderlerinde bulunan üst sınırın Meclisin tüm birimlerinde olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

'İngiltere'nin bir yazılı anayasası yok ama bütün İngiliz vatandaşlarının uyduğu bir anayasa var. Siyasetin görüntüsü açısından şık olmadı. Sanırım ilk Başkanlık Divanı toplantımızda buna da makul olan bir üst sınır getireceğiz inşallah. Geriye kalan CHP'nin kendi iç meselesi. Bu, kabul edilebilir, makul görülebilir bir rakam değil. Sadece kendisine değil, siyaset kurumuna da zarar veren bir yaklaşım.'

Üst sınırla ilgili kendisinin bir düşüncesi olup olmadığı sorulan Gündoğdu, bu sınırın milletvekillerinde iki maaş olduğunu, milletvekilleri ya da Başkanlık Divanı üyelerine bakıldığında birçok ismin bu sınırı bile kullanmadığının görüldüğünü bildirdi.

Gündoğdu, kendisi ile ilgili de çok yüksek harcama yaptığına dönük söylemlerin bulunduğuna, ancak bunun sonradan düzeltildiğine işaret ederek, şunları ifade etti:

'Benim 12 aylık faturam 7 bin 697 lira. Bu rakam bir milletvekiline tanınan hakkın dörtte biri bile değil. Başkanlık Divanının, grup başkanvekillerinin, katip üyelerin, idare amirlerinin daha yoğun çalışmaları olabilir; buna da milletvekillerinin biraz üzerinde bir sınırlama getirilebilir. Bu iki kat olabilir, üç kat olabilir. Başkanlık Divanının bunu oybirliğiyle, olmazsa oy çokluğuyla sonuca ulaştırması lazım. İnsanlar kendine bir sınır koyamıyorsa, bunu suistimal ediyorsa, kötüye kullanıyorsa milletvekillerinde olduğu gibi buna bir üst sınır getirmekte fayda var. Ortada var olan fiili durumun tanımı zor. 10 yıllık maaşı bile geçen bir rakam. Hiçbir ölçüye uyan bir şey değil.'

- 'Rakamlar milletvekilleri için zaten şeffaf'

Ahmet Gündoğdu, yapılan harcama rakamlarının kamuoyuyla paylaşılmasının mümkün olup olmayacağı sorusuna, rakamların milletvekilleri için zaten şeffaf olduğunu belirtti.

Her milletvekilinin, her Başkanlık Divanı üyesinin ne giderinin olduğunu bildiğine dikkati çeken Gündoğdu, bunun kamuoyuna açıklanmasında bir sakıncanın olmayabileceğini dile getirdi.

Gündoğdu, milletvekillerinin iki maaş sınırının üzerindeki harcamayı cebinden ödediğini, Başkanlık Divanının yoğunluğuna göre belirlenecek limitin üzerine çıkan üyenin, farkı kendisinin ödemesi gerektiğini bileceği bir düzenlemenin yapılabileceğini aktardı.

Gündoğdu, iletişim giderlerinin yıllık hesaplanmasının sebebinin, milletvekilinin bir yılda iki maaş sınırını aşıp aşmadığının ortaya çıkması olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA