Baro Başkanının 'Hayır' Açıklamasına Yönetim Kurulu Üyesinden 'Evet' Cevabı

Adıyaman Baro Başkanı Av. Mustafa Köroğlu’nun referandumda ‘hayır’ diyeceklerini açıklamasının ardından, baro yönetiminde yer alan Av. Ekrem Gürcan Çadır, ‘evet’ açıklaması yaptı.

Baro Başkanının 'Hayır' Açıklamasına Yönetim Kurulu Üyesinden 'Evet' Cevabı
Adıyaman Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ekrem Gürcan Çadır, Baro Başkanı Avukat Mustafa Köroğlu tarafından baronun resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan “Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı sistemine ‘hayır’ diyoruz” açıklamasının bireysel olduğunu söyleyerek, açıklamanın Yönetim Kurulu üyelerinin tamamını bağlamadığını ifade etti.

Adıyaman Baro Başkanı Av. Mustafa Köroğlu, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada özetle, "Anayasa değişikliğine neden ‘hayır’ dediğimizi basınımız ve halkımıza duyurmak amacı ile açıklamamızı sunuyoruz. Değişiklik metnine baktığımızda gerçekten adı ne olursa olsun esas amacın kuvvetler birliğini sağlamak, ismi ne olursa olsun yürütmenin başına, yasama ve yargıyı bağlamaktır. Ancak böyle bir sistem ile padişahlık, sultanlık veya diktatörlük getirilebilir. Değişiklik teklifi ile Yürütme isteği zaman Yasama organını hiç gerekçe göstermeden istediği zaman feshedebilecektir. Her ne kadar yasama organına da seçime gitme yetkisi verilmiş ise de pratikte bunun sağlanması mümkün olmayacaktır. Hiçbir zaman yürütmeyi feshetme yetkisini kullanamayacaktır. Bütün denetim mekanizmaları yok edilmiştir. Yürütmeyi denetleyecek hiçbir güç ve ya erk kalmamıştır. Tam tersi Yasama bütünü ile Yürütmenin emrine girmiştir. Bu yetkiler ile yasamanın yürütme karşısında bağımsız durabilmesinin imkanları tamamen yok edilmiştir. Demokratik laik sosyal hukuk devleti, bu değişiklik ile tamamen ortadan kaldırılacak, dokunulamaz dedikleri maddeler kağıt üzerinde kalacaktır. Yürütmenin istediği dini teokratik bir yönetim hakim olacak hiçbir güç tarafından denetlenemeyecektir. Türk tipi başkanlık dedikleri bu olsa gerek. Anayasanın bu şekilde değiştirilmesi Cumhuriyet sistemini, hukuk devletini ve denetimi mekanizmasını ortadan kaldıracağından avukatlık mesleği de bununla birlikte yok olacaktır. Bu nedenle değişiklik teklifini doğru bulmuyoruz. Anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı sistemine ‘hayır’ diyoruz” ifadeleri yer almıştı.

Açıklamanın internet sitesinde yer almasının ardından Baro Yönetim Kurulunda yer alan Av. Ekrem Gürcan Çadır, Baro Başkanlığına dilekçe yazarak, açıklamanın baronun görüşüymüş gibi anlaşıldığını ancak bunun Baro yönetiminin fikri olmadığını vurguladı. Çadır, “Ben bireysel olarak referandumda ‘evet’ciyim. Referandum sürecinde ‘evet’ için de çalışacağım. Baronun internet sitesinde yer alan Köroğlu’nun yönetim kurulu kararı olmadan başkan olarak yaptığı basın bildirisi içerik olarak sanki yönetim kurulu üyelerinin tümünün ortak fikriymiş gibi algılanabilecek şekilde hazırlanmış. Yapılan bu açıklamanın içeriğine katılmıyorum. Bu konuda baroya dilekçe yazdım ve açıklamanın içeriğine karşı olduğumu dile getirdim. Bence baro Başkan ve yöneticilerinin meslek kuruluşu yönetici kimlikleri ile hareket ederken bireysel görüş, düşünce, kanaatlerinden bağımsız ve ari olarak kurumsal duyarlılık, kurumsal kimlik hassasiyeti ekseninde yönetim dışında bulunan tüm meslek kuruluşu üyelerini kapsayıcı bir tavır benimsemesi gerekmektedir. Kurumsal olarak anayasa değişikliği ile ilgili toplumda olması muhtemel savrulma ve çalkantılara kapılmamalıdır. Adıyaman’da mukim hukukçu kimliğimiz ile kamuoyuna karşı dinlenebilir, fikri sorulabilir konumda bulunmalı. Hukuki ve akademik değerlendirme ve çalışmalar yapılması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Kaynak: İHA