Artvin'de Arıcıların Sorunları Masaya Yatırıldı

Artvin Valiliği ile Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Artvin’de Kalkınma ve Yatırım Seferberliği" kapsamında "Arıcılığın Mevcut Durumu ve Sektörün Sorunları" konulu çalıştay düzenlendi.

Artvin'de Arıcıların Sorunları Masaya Yatırıldı
Artvin DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen çalıştaya, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, Hayvancılık Genel Müdürü Yardımcısı İbrahim Özcan, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Rıfatoğlu, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları Organik Tarım Daire Başkanı Sabahat Güllüoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Dilberoğlu, ilçe kaymakamları, daire başkanları ve arı üreticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan çalıştayda, açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koordinatörü Kubilay Akalın gerçekleştirdi. Akalın, Artvin’de üreticin refah düzeyini artırılması ve yeni istihdam alanları oluşturmak adına bu çalıştayları ve sonuçlarını önemsediklerini ifade etti.

Artvin Arıcılığının sorunlarını tespit ederek bu sorunlara tüm paydaşların katılımı ile çözüm bulmak için bu çalıştayı gerçekleştirdiklerini dile getiren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, "Kafkas Arı ırkının koruma altına alındığı ilimizde ’Gezginci Arıcılık’ hakimdir. İlimiz toprakları parsel büyüklüğü açısından kısıtlı imkanlara sahip olmasının yanımda sıfır rakamından başlayıp 3 bin 564 metre rakıma kadar temiz su kaynakları ile arıcılık için son derece elverişlidir" dedi.

Okur, 2002 yılında Artvin ve Ardahan ilinin tamamının Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi, Camili bölgesi ile Posof ilçesi izole bölge olarak ilan edildiğini belirterek, "İlimize Ardahan hariç dışarıdan arı girişi yasaktır. İzole Bölge olarak ilan edilen Borçka ilçesi Camili (Macahel) bölgesi ile Ardahan Posof ilçesine ise il içerisinden de arı girişi yasaklanmıştır. Artvin’de de 11 bin 120 adet kovan varlığı ve bin 260 ton bal üretimi ile ülkemizde 16. sıradayız" diye konuştu.



İbrahim Özcan: "2015 rakamları göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde 7 milyon 700 bin kovan var"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Yardımcısı İbrahim Özcan ise, bu çalıştayın Artvin ve ülke arıcılığına önemli katkı sağlayacağını dile getirerek, arıcılığın Türkiye için önemli bir tarımsal faaliyet olduğuna dikkat çekti. Özcan, “2015 rakamları göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde 7 milyon 700 bin kovan var. Bu kovanlardan biz 107 bin ton bal üretiyoruz. Bazı sorunlarımız yok mu var. Başta ana arı kullanamadık. Arı sağlığı yani arı hastalıkları, ürün kalitesi, ürün çeşitliliği, hedeflerimiz nedir ve rakiplerimizle nasıl yarışırız. Bunları konuşmamız lazım" dedi.



"Bu coğrafyanın kendine has özelliği var"

Türkiye’nin dünya kovan sayısı ve bal veriminde 2. ülke olduğunu vurgulayan Özcan, "Bu coğrafyanın kendine has özelliği var. Dünyada bulunan 12 bin çeşit bitkisel türün 10 bin çeşidi ülkemizde bu coğrafyada var. Bu coğrafyada çok çeşitli bal üretimi gerçekleştirilebilir. 17 çeşit bal üretiyoruz. Coğrafya bir kaderse, biz o kaderimizi yaşamak zorundayız. İmkanlarını da en iyi şekilde geliştirmek zorundayız. Türkiye tarımsal hasıla bakımında 57 milyon dolar hasılasıyla dünyada 6.’dır. Avrupa’da birincidir. 2015 verileri göz önünde bulundurulduğunda kovan başına verim 15-16 kilogram. Bu yeterli değil. 2017 Apomondiya kongresi ülkemizde yapılacak. Bunun kararı alındı. Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılar inşallah buna yansımaz. Bunu Türkiye’den alalım başka bir ülkeye verelim diye bir beklenti var. Konuya tüm bakanlık olarak, tüm ülke olarak sahip çıkmamız lazım. Apomandiya 2017 İstanbul Kongresi arcılık açısından çok önemli bir konu. Yaklaşık 10 bin ziyaretçiyi bekliyoruz. Bu konuda tüm kuruluşlarla iş birliği içinde olacağız" şeklinde konuştu.



Faruk Rıfatoğlu: "Artvin kırsal kalkınma desteklerinden en az faydalanan iller arasında"

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Rıfatoğlu da yaptığı konuşmada, kırsal kalkınma desteklerinden en fazla faydalanması gereken illerin başında Artvin’in geldiğini belirterek, "Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında 3,2 milyar lira hibe dağıtılmasına rağmen Artvin’de bu rakam 38 proje ile 18 milyon lira düzeyinde. Ülke düzeyinde 7 bin 450 proje olduğu düşünülürse bu çok düşük bir rakamdır. Bu konu üzerinde yoğunlaşmamız lazım. Bu seneki rakamlara baktığımızda bize 78 proje sunuldu. Biz bu projeleri değerlendireceğiz. İnşallah daha fazla projeyi yatırım programına alırız diye umut ediyorum. Kırsal tanımına en fazla uyan illerin başında gelen Artvin ili kırsal kalkınma desteklerinden en az faydalanan iller arasında" ifadelerini kullandı.

Vali Doğanay: "Arıcılık Artvin için önemli bir sektör"

Artvin Valisi Ömer Doğanay da, arıcılığın Artvin için önemli bir sektör olduğu ifade ederek, "Burada konuşulanlar konuşulduğuyla kalmamalı. Bu çalıştay çıktılarının takipçisi olacağız. Amacımız üreticilerimizin refah seviyesini artırmak ve bir adım daha ileriye götürmek. Üreticilerin önündeki engelleri kaldırmak için buradayız" dedi.



Milletvekili Kışla: "Artvin balını marka haline getirmeliyiz"

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise, Artvin bitki çeşitliliği bakımında 2 bin 727 çeşit bitki ile Türkiye’de ilk sırada olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar bitki çeşitliliğinin olduğu bir ilde ben inanıyorum ki Artvin’in balın dünyanın en iyi ballarından biridir. Bunun kıymetini bilmiyoruz. Ürünlerimizi marka haline getirmemiz lazım. Organik üretime yapmamız lazım. Fırsatlardan imkanlardan faydalanmalıyız. Artvin balını marka, patent, ambalajlama ve sunumu en iyi şekilde yapmalıyız. Böyle yaparsak Artvin kazanacak, istihdam artacak. Artvin’i balla dünyaya tanıtabiliriz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Emninağaoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile Artvin’deki arı üreticileri arıcılığın geliştirilmesi, arıcılık sektöründe karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konularında fikir alışverişinde bulundular.
Kaynak: İHA