HUDER'den İzmir Barosuna 'Genel Kurul' Tepkisi

Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Abdulvahap Karakuş, kanun hükmünde kararnameler ve anayasa değişikliğinin konuşulacağı İzmir Barosunun genel kurul kararı için geç kaldığını kaydetti.

Hukuki Araştırmalar Derneğinden yapılan açıklamaya göre başkan Karakuş, İzmir Barosunun genel kurul kararını eleştirerek baronun referandumda 'hayır' diyeceğini açıklamasından sonra anayasa değişikliğinin konuşulacağı toplantının yapılmasının geç bir karar olduğunu belirtti.

Karakuş, oda ve baroların bütün üyelerini düşünerek referandum sürecinde görüş bildirmelerinin mümkün olmadığını düşündüklerini belirterek, İzmir Barosunun referandum sürecinde 'Baroya kayıtlı avukatlar hayır diyecek' şeklindeki açıklamasının barodaki bazı avukatlar tarafından eleştirildiğini ifade etti.

İzmir Barosu avukatları arasındaki bu görüş ayrılığı üzerine baronun görüş birliği oluşturmak için genel kurula gitme kararı aldığını ifade eden Karakuş, şunları kaydetti:

'İzmir Barosu yönetiminin 'Hayır' diye açıklama yaptıktan sonra genel kurul çağrısı yapması da yine avukatlar arasında tartışma konusu oldu. Bir çok avukat, 11 kişilik baro yönetiminin inisiyatif kullanarak oyunu açıklamasından sonra genel kurul çağrısı yapmasının yersiz olduğunu belirtti. Kimi avukatlar ise baronun bu konuda açıklama yapma yükümlülüğü olmadığını ve baro bütçesinden binlerce lira harcanarak yapılacak genel kurulun gereksiz olduğunu sosyal paylaşımlarda bulunarak eleştirdiler.'

Karakuş, şöyle devam etti:

''Genel kuruldan beklentimiz, genel kurul sonucunda, baronun 'evet' ya da 'hayır' oyu kullanacağı yönünde, açıklama yapmamasıdır. Zira bu tarz açıklamalar, üyesi bulunan avukatlar arasında kamplaşma yaratmaktan öteye geçmeyecektir. Baronun, Genel Kurul sonrasında, değişiklik paketi ile ilgili bilimsel bir açıklaması en doğru yoldur. Aksine 'evet' ya da 'hayır' şeklinde yapılacak açıklama yüzlerce üyesi bulunan HUDER avukatlarını bağlamayacaktır. Biz, kamusal niteliği de olan, oda ve baroların bu tarz referandumlarda 'evet' ya da 'hayır' şeklinde görüş bildirmelerinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.'

Kaynak: AA