BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura Rusya'da

De Mistura, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygu ile görüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'de düzenlenecek Suriye görüşmelerinde seçimler, anayasa ve yönetim konularının gündeme geleceğini söyledi.

Temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen De Mistura, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ayrı ayrı görüştü.

De Mistura, muhataplarına Cenevre görüşmelerine ilişkin bilgi verdiğini söyleyerek 'Yönetim, anayasa ve seçimlerin düzenlenmesi konularını görüşeceğiz. Bu üç konu da çok önemli ve bu nedenle gündeme getireceğiz.' ifadesini kullandı.

Astana görüşmelerinin, Cenevre öncesinde büyük öneme sahip olduğunu anlatan De Mistura, 'Cenevre'de titiz bir çalışma yapacağız. Astana'da birçok konuyu muhalifler ve rejimin dikkatine sunabiliriz. Böylelikle Cenevre'de daha fazla iş yapabiliriz. Bu nedenle Astana bizim için önemli bir nokta.' diye konuştu.

De Mistura, Astana'da sağlıklı bir ateşkes gözlem mekanizmasının kurulmasını ümit ettiklerini, Suriye'de sağlanan ateşkesin insani yardımların artırılmasına katkı sağlaması gerektiğini belirterek Suriye'de insani yardımlara ilişkin 'yol haritasını' Şoygu ile paylaştı.

- 'Doğrudan çatışmalar tamamen sonra erdi'

Rusya Savunma Bakanı Şoygu da Suriye'de Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde varılan ateşkes kapsamında taraflar arasında doğrudan çatışmaların tamamen sonra erdiğini, taciz ateşlerinin de ciddi biçimde azaldığını söyledi.

Suriye'de 29 Aralık'tan sonra oluşan tabloyu, bu tarihten öncesine göre 'çok daha iyi' ifadesiyle değerlendiren Şoygu, bugün Astana'da düzenlenen görüşmelerde, ateşkes anlaşmasına katılan 'ılımlı muhalifler' ile katılmayan grupların koordinatlarının kesin olarak işaretleneceği harita oluşturulmasını beklediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA