CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu Açıklaması

'80 milyonu besleyen, elleriyle büyüttüğümüz tavukçuluk sektörü, göz göre göre küresel sermayeye teslim ediliyor'.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 80 milyonu besleyen, elleriyle büyüttükleri tavukçuluk sektörünün, göz göre göre küresel sermayeye teslim edildiğini savundu.

Gaytancıoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, tavukçuluk sektörünün sorunlarına değindi.

Tavukçuluk sektörünün gelişmemesi, tavuk eti yenilmemesi için ciddi bilgi kirliliği bulunduğunu savunan Gaytancıoğlu, 'Tavuk eti yemeyin hormonlu, tavuklar kanserli' diyen bazı bilim adamlarının, bunları hangi araştırma sonuçlarına göre söylediğini sordu.

Bu sektördeki yerli sermayenin, ithal hammadde kullandığını ifade eden Gaytancıoğlu, AK Parti'nin tarım politikası sonucu, kuş gribi tehlikesinden kurtarılan, 1,5 milyon istihdam yaratan bu sektörün, yemde dışa bağımlı hale getirildiğini bildirdi.

Biri yumurtası, diğeri eti için beslenen iki tip tavuk bulunduğuna işaret eden Gaytancıoğlu, yüksek proteinli yemle beslenilmesi halinde, tavuklardaki kesimin 38-40 güne inebildiğini belirtti.

Gaytancıoğlu, 'Sektör gün geçtikte el değiştiriyor, yerli sermaye niteliksiz politikalarla yabancılara peşkeş çekiliyor. 80 milyonu besleyen, ellerimizle büyüttüğümüz sektörü, göz göre göre küresel sermayeye teslim ediyoruz, koruyamıyoruz. Kırmızı et politikası iflas etti, halen ithalat yapılıyor. 5- 6 lira olan tavuk etini insanlarınıza yedirin, protein kazansın, sağlıklı beslenin. Niye bunu yapmıyorsunuz çünkü sektör ciddi bir baskı altında.' dedi.

Toplantıda konuşan Veteriner Tavukçuluk Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Erol Şengör, 'Tavukta kanser, GDO, hormon var' söylemlerinin hiçbirinin bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini bildirdi.

Şengör, tavukta, en üstün verimi veren, en iyi yemle beslenen nesillerin elde edildiğini, kaliteli yemle beslenildiğini, yedikleri yemlerin, gramı gramına analiz edilip, temiz olduğu kanaatinden sonra hayvanlara verildiğini anlattı.

'Tavukta kanser, tümör var.' denildiğine dikkati çeçken Şengör, şunları kaydetti:

'Olabilir. İnsanda da kanser var. Bir kısım tavuklar kesime gelmeden bazı hastalıklara uğrayabilir, kanser de gelişebilir. Tavukta hormon olduğu söyleniyor, yok böyle bir hormon, ürün yok. Ancak hayvana enjekte edeceksiniz; her gün 50 bin tavuğa hormon verecek bir teknoloji dünyada yok. Niye tavuk yemeyelim ki? Tavuk kadar sağlıklı bir şey var mı; ancak markası olanlardan bahsediyorum.'

Kaynak: AA