'Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar' Projesi

Kocaeli'de, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bertaraf edilmesinde büyük yararlılık gösteren vatandaşlar, yaşadıklarını anlattı.

Gençlik ve Spor Bakanlığının 'Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar' projesi kapsamında düzenlenen programda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin önlenmesinde büyük katkı sağlayan vatandaşlar yaşadıklarını anlattı.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve sanatçı İsmail Hakkı Ürün'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şehitler için Kuran-ı Kerim okunmasından sonra, kumdan resim sanatçısı Veysel Çelikdemir'in sunduğu '15 Temmuz' temalı gösteri, büyük beğeni topladı.

Programda konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara çıkarak tanka, topa ve tüfeğe karşı iman dolu göğsünü siper eden Türk milletinin hem Türk hem de dünya demokrasi tarihinin çok özel ve nesiller boyu anlatılacak bir destansı mücadelesini sergilediğini söyledi.

Özgürlüğü uğruna insanlık fedakarlıklarının en yücesi ve değerlisi olan canını seve seve verecek olan Türk milletinin o gün hiç tahmin etmediği büyük bir ihaneti gördüğünü dile getiren Güzeloğlu, 'Şerefli Türk ordusunun üniformasını giyen hainler ile sivil ve sosyal kesimden buna destek olan, kamu kurumlarında örgütlü olan, bu milletin birliğini, geleceğe olan bu kutlu yürüyüşünü yok etmek isteyen tüm hainler, o akşam 40 yıllık çalışmalarının sonucunda bu milleti, bu devleti yeneceklerini ve emelleri doğrultusunda bu hain planı gerçekleştireceklerini düşünüyorlardı ama şüphesiz ki hesap etmekte, anlamakta, ihanet noktasında kavramakta zorlandıkları şey; bu millet söz konusu vatan, söz konusu millet, söz konusu devlet olduğunda hiçbir fark, düşünce, görüş ayrımı gözetmeksizin yaşlısından gencine, bebeğinden ninesine kadar her biri yekvücut olarak bu ihanetin karşısında dimdik durdular.' diye konuştu.

Vali Güzeloğlu, milletin, tüm Türkiye'de olduğu gibi Kocaeli'de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla meydanları, sokakları, alanları hiç terk etmemecesine, hiç nöbeti bırakmamacasına doldurduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Bu iman oldukça, bu dik duran asil millet oldukça, hiçbir zaman bu ihanet şebekeleri ve hain temsilcileri başarıya ulaşamayacak. Biz Türk Milleti olarak, tarihin varlığından bugüne kadar gelen ve sonsuza kadar akacak olan bir iradeyi temsil ediyoruz. Bir inancı temsil ediyoruz, adaletle hükmeden, hakkı koruyan ve yücelten, haksızlık karşısında bedeli ne olursa olsun canıyla hakkı koruyup, hakkı tutup kaldıran bir anlayışı ve inancı temsil ediyoruz. Bu milletin ve devletin bekasına dönük kötü niyetler bitmemiştir, bitmeyecektir. Bizim de mücadelemiz bitmedi bitmeyecek. Ne yapmak isterlerse istesinler, bu irade bu birlik ve beraberlik oldukça hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklar. Gelecek her kuşak 15 Temmuz'u anarken şehidini, gazisini ve kahramanlarını anacak. Bizim özgür, bağımsız, gelişmiş bir ülke sevdası adına hayatını feda eden kahramanlar tarihin her döneminde hatırlanacak, en güzel ve müstesna yerinde bulunacaklar.'

- Abdest alıp evden çıktılar

Eşi Ahmet Yasin Kasarcı ile İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde direniş gösteren Ayla Kasarcı, 15 Temmuz gecesi eşiyle abdestlerini alıp evden çıktıklarını anlattı.

15 Temmuz gecesi köprüye giderken ölmekten korkmadığını belirten Kasarcı, 'Benim çocuklarım annesiz, babasız büyürdü ama vatansız büyüyemezdi.' dedi.

Kasarcı, o gece saat 01.30 sıralarında vurulduklarını belirterek, 'Çok erken vurulduk, en büyük derdim o zaten. O kadar erken vurdular ki bizi keşke biraz daha kardeşimize yardım edebilseydik, biraz daha vatanı müdafaa edebilseydik. Benim 15 Temmuz ile ilgili en büyük derdim orada daha fazla duramadık, daha fazla yardım edemedik çünkü vurulmuştuk. Hastaneye gitmek zorundaydık. Hastaneye gitmek imkansız gibi bir şeydi çünkü araç yok, hiçbir şey yok. Giden her şeye, hareket eden her şeye ateş ediyorlardı.' şeklinde konuştu.

Ahmet Yasin Kasarcı da 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrıyla sokağa çıkıp 'Boğaziçi Köprüsü'ne doğru ilerlediklerini ve orada yaşadıklarını anlattı.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında yaralanan Orçun Şekercioğlu da darbe girişimini haber aldığında, arkadaşlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konutunun bulunduğu Kısıklı'ya hareket ettiğini, burada yeterli tertibat alındıktan sonra işgal edilmeye çalışılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gittiğini kaydetti.

Köprüye vardıklarında darbecilerin halka ateş etmeye başladığını dile getiren Şekercioğlu, köprünün etrafından topladıkları taşlarla hücuma geçtikleri sırada vurulduğunu ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı önünde darbeci askerlere engel olmaya çalışan Abdullah İrgin de kendisinin Muşlu olduğunu, Edirne'de yaşadığını, 15 Temmuz gecesi tesadüfen Ankara'da bulunduğunu, milletin o gece gül bahçesine koşar gibi şehadete koştuğunu belirtti.

Program sonunda Vali Güzeloğlu ile protokol üyeleri, 15 Temmuzda şehit olan Kocaelili vatandaşların yakınlarına ve gazilere Türk bayrağı hediye etti.

Programa, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Daire Başkanı Rasim Arı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, idari ve mülki erkan ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA