3. Milli Kültür Şurası 3-5 Mart 2017 'De İstanbul'da Düzenlenecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı 1982 ve 1989 yıllarında yapılan Milli Kültür şuralarının ardından tam 28 yıl sonra 3. kez Milli Kültür Şurası Toplantısı düzenleyecek. İstanbul’da 3-5 Mart 2017 ’de gerçekleşecek olan toplantının açılışını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak ve toplantı 3 gün sürecek.

3. Milli Kültür Şurası 3-5 Mart 2017 'De İstanbul'da Düzenlenecek


"17 ana başlık ele alınacak"

Kültür politikalarının ele alınacağı toplantıda, kültür ve sanat alanlarındaki çalışmalarda yaşanan sıkıntılar ve çözüm yolları 17 ana başlık altında irdelenecek. Bu 17 başlık; kültür politikaları, kültür diplomasisi, kültür ekonomisi, kültür varlıkları ve arkeoloji, sahne sanatları, sinema-televizyon, müzik, görsel sanatlar, dil ve edebiyat, yayın ve kütüphanecilik, medya ve kültür, çocuk ve kültür, mimari ve kültür, şehir ve kültür, yerel yönetimler ve kültür, yurtdışı Türkler ve kültür, aile ve kültür’den oluşuyor.

3. Milli Kültür Şurası toplantısına, Türkiye’nin önemli yazarları, sanatçıları, kültür insanı ve akademisyenleri katılacak. Üç gün sürecek olan toplantıda Çerkezköy’ü Kültür Elçisi Atilla Can temsil edecek. Şurada komisyon raporları üzerinden kültür meselesi tüm yönleriyle kültür profesyonelleri tarafından etraflıca müzakere edilecek.

"Kültür elçiliği yapma çabası ve çalışması içindeyim"

Davet edilerek Çerkezköy’ü temsil edecek olmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Ebru Sanatçısı Atilla Can, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Bir yandan geleneksel sanatlarımızı ihya etme, bunları daha ileriye taşıma konusunda seferberlik ruhuyla çalışmalıyız. Bu yüzden milli seferberlik ilan ediyorum’ demişti. Geç kalınmış olsa da bu akla, mantığa, gerçeğe dayalı çok doğru bir karar. Yıl 2017, ben bu seferberliği tam 8 yıl önce, 2009 yılında Birleşmiş Milletlere, Unesco Paris’e Geleneksel Sanatlarımızı ihya etme ve gelecek nesillere taşıma adına tek başıma yaptığım başvurularımla, taleplerimle başlattım zaten. Yaklaşık 8 yıldır, dünyanın 60 ülkesinde geleneksel sanatlarımızın tanınması, varlığının kabul edilmesi, yaygınlaşması, evrenselleşmesi için Kültürel diplomasi misyonu ile Kültür Elçiliği yapma çabası ve çalışması içindeyim. Somut olmayan Kültürel Miras taşıyıcısı bir sanatçı olarak, yaşadığım zaman diliminde, misyonunu üstlendiğim sanatı ve kültürü yaşatmak, sonsuza taşımak ideali ve aşkı, en asli vazifelerim arasındadır. Ebru sanatımızı ebediyete taşıma idealim, Türkiye sanat tarihinde bir ilke imza atmış ve ilk kez bir Türk sanatı Unesco Paris tarafından koruma altına alınmıştır. Sanatım ve ülkem adına yaptığım gayretlerim ve bu gayretlerimin diğer sanat dallarına esin kaynağı olması, tam da milli seferberlik mantalitesi ile aynıdır.Geçtiğimiz yıl Prag’da düzenlediğim, 5. Dünya Ebru Gününe katılan 38 ülkeye, bir Türk sanatçının başkanlık etmesi ve geleneksel sanatlarımızın 60 ülkede konuşuluyor olması Türk sanatları adına çok anlamlı çabalardır” dedi.



“Biz sanatçılara en çok tesir eden, terk-i diyar etmeden kadir ve kıymetimizin bilinmesi hususudur"

Can, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz sanatçılara en çok tesir eden, terk-i diyar etmeden kadir ve kıymetimizin bilinmesi hususudur.3. Milli Kültür Şurası toplantısına katılmam mevzusu Kültür Bakanımız Nabi Avcı ve bakanlığımızın teveccühüdür ve bir nevi ehli hünerin kadrini bilmek manasındadır. Bende bu şurada, elimden geldiğince müzakerelere dahil olup, kültür ve sanat alanlarında yaşanan sıkıntılara tecrübelerimle çözüm yolları bulmaya çalışacağım.3. milli kültür şurasının yararlı geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA