Hak-İş Başkanlar Kurulu Toplantısı

Sonuç bildirisinden: 'Hakİş Başkanlar Kurulu, yürütme yetkisinin cumhurbaşkanında bulunacak olmasını, devlette iki başlılığın ortadan kalkması ve yetki karmaşasının yaşanmaması açısından önemli bulmakta' 'İşsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan istihdam seferberliğini ve kadın istihdamını desteklemek için başlatılan Büyükanne Projesi'ni son derece önemli buluyoruz'.

Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu sonuç bildirisinde, yürütme yetkisinin cumhurbaşkanında bulunacak olmasının, devlette iki başlılığın ortadan kalkması ve yetki karmaşasının yaşanmaması açısından önem taşıdığı ifade edildi.

Hak-İş'in dün gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısının sonuç bildirisi kamuoyuyla paylaşıldı.

Bildiride, anayasa değişikliği ve referandum süreci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 1 Mayıs kutlamaları başta olmak üzere çalışma hayatını ilgilendiren taşeron, geçici ve mevsimlik işçiler gibi konulara yer verildi.

Türkiye'nin mevcut anayasa ile özgür dünyada gideceği herhangi bir yolun kalmadığı ifade edilen bildiride, 'Konfederasyon olarak, Türkiye'nin değişmesini ve dönüşmesini istiyoruz. Türkiye'nin değişmesinin, dönüşmesinin yolunun demokratik hak ve özgürlükleri daha da geliştiren yeni bir anayasadan geçtiğini biliyoruz. 2007 yılında yaşamış olduğumuz cumhurbaşkanlığı seçim krizleri ve arkasından gelen referandumda cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi kararıyla başkanlık sistemin temelleri atılmış oldu.' değerlendirmesi yapıldı.

Anayasa değişikliğinin, devlet yönetiminde var olan bir takım sorunları da ortadan kaldıracağı vurgulanan bildiride, seçilme yaşının seçme yaşında olduğu gibi 18'e düşürülmesinin, gençlerin siyasette önünün açılması açısından önemli bir adım olduğu kaydedildi.

Hak-İş Başkanlar Kurulunun, referandumda istikrardan yana tavır alacağının belirtildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi:

'Hak-İş Başkanlar Kurulu, yürütme yetkisinin cumhurbaşkanında bulunacak olmasını, devlette iki başlılığın ortadan kalkması ve yetki karmaşasının yaşanmaması açısından önemli bulmakta. Kurul, cumhurbaşkanlığının hem Meclis'e hem de millete karşı sorumlu hale gelmesini, yetki kullanıp da sorumlu olmayan hiçbir makam ve kişi kalmamasını önemsemektedir. Başkanlar Kurulumuz, milletvekili sayısının 600'e çıkarılmasını toplumu temsil açısından, yargıdaki çift başlılığı getiren askeri yargının anayasadan çıkarılması ve yargı bütünlüğünün sağlanması ve HSYK'nın daha demokratik bir yapıya kavuşturulması açısından olumlu ve önemli bulmaktadır.'

Bildiride, konfederasyonun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü son 5 yıldır etkin ve yoğun bir katılımla kutladığı anımsatılarak, günün, bu sene de İstanbul'da kutlanması konusunda çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi.

- 'Hak-İş 1 Mayıs'ı Erzurum'da kutlayacak'

Başkanlar Kurulunun, 1 Mayıs kutlamasına büyük önem verdiği vurgulanan bildiride, 'Hak-İş olarak, 1 MayısTürkiye'nin turizm, kültür, tarım ve gelişen sanayisi ile önemli kentlerinden 'Doğu'nun incisi' Erzurum'da daha önce Sakarya, Konya, Kayseri, Karabük ve Ankara'da yaptığımız gibi emekçilerin yoğun katılımıyla tarihi bir nitelikte gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Hak-İş Başkanlar Kurulunun sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya itiraz ettiği kaydedilen bildiride, 'İşsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan istihdam seferberliğini ve kadın istihdamını desteklemek için başlatılan Büyükanne Projesi'ni son derece önemli buluyoruz. Hak-İş Başkanlar Kurulu olarak, taşeron işçiler ile geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözümü için politika geliştirmeye ve çözüm üretmeye devam edecektir.' ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA