'Alaca'sına Ağlayan Fatma Ninenin Çifte Sevinci

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde yalnız yaşayan ve 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından çöken ağılında telef olan 'Alaca' adlı ineği için gözyaşı dökmesiyle gündeme gelen 66 yaşındaki Durmaz'a, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğince hediye edilen gebe düve, erkek buzağı dünyaya getirdi.

MEHMET YAVAŞ - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Çamköy'de yalnız yaşayan ve 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından çöken ağılında telef olan 'Alaca' adlı ineği için gözyaşı dökmesiyle gündeme gelen 66 yaşındaki Fatma Durmaz, hediye edilen gebe düvesinin buzağı dünyaya getirmesiyle çifte sevinç yaşıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçeye bağlı Çamköy'de eşi vefat ettikten sonra yalnız yaşayan ve gözü gibi baktığı 'Alaca' adlı ineği depremde telef olan Durmaz'ın yüzü Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğinin (Tarım-Koop) hediye ettiği 'Holstein' ırkı gebe düve ile güldü.

Ağılı yıkıldığı için düvesine komşusuna ait ağılda bakan Durmaz, bu kez yine telef olan ineğinin adıyla seslendiği gebe düvesinin dünyaya getirdiği erkek buzağıya sevindi.

- 'Doğum yapınca çok sevindim'

Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremde 'Alaca'sını kaybetmenin kendisini çok üzdüğünü söyledi.

Deprem sırasında çok korktuğunu ancak sağlığının iyi olduğunu anlatan Durmaz, şunları dile getirdi:

'Depremde evden nasıl çıktığımızı bilemedik ama hayvanım ağılından kaçamadı. Sonrasındaki artçı depremde de üzerine taşlar devrilmiş ve telef olmuş. Tek hayvanımdı. Çok üzüldüm. Şimdi ise hediye verilen düveyle acım çok hafifledi, mutlu oldum. Üzerine bir de doğum yapınca çok sevindim. Depremde birçok kişi bize kol kanat gerdi. Çok Sağ olsunlar.'

- 'Günde 25-30 kilo süt vermesini bekliyoruz'

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz da depremzedelerden Fatma Durmaz'ı sıkıntılarını anlatırken televizyon ekranlarında izleyip, etkilendiklerini söyledi.

Özkurnaz, bunun üzerine harekete geçtiklerini ve Durmaz'a gebe düve teslim ettiklerini anımsatarak, 'Şimdi, getirdiğimiz gebe düve doğum yapmış, biz de mutlu olduk. Fatma teyzemizde boz ırk vardı ve günde 5 kilo süt veriyordu. Şimdiki 'Holstein' ırkı ve günde 25-30 kilo süt vermesini bekliyoruz. Fatma teyzemiz şimdi yeni doğan buzağıyla beraber hem hayvanlarını çoğaltır hem de üretime katkı sağlar.'

- 'Dün birdi, bugün iki oldu'

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Karadağ da Fatma Durmaz'a verilen gebe düvenin doğum yapmasının sevindirici olduğunu belirterek, 'Dün birdi, bugün iki oldu. Şimdi Fatma teyzemizin artık daha mutlu olacağını düşünüyorum.' dedi.

Karadağ, diğer köylerde telef olan 18 küçükbaş hayvanın yerine de yenilerini ikame edeceklerini dile getirerek, 'Ayrıca 18 küçükbaş hayvan telef olmuştu. Bu telef olan hayvanların yerine sayın bakanımızın talimatıyla yenilerini hayvan sahiplerine vereceğiz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA