Çocukları İçin 'Altın Bilezik' Taktı

Suriye'deki savaşın tüm zorluklarını yaşadıktan sonra yaklaşık 1,5 yıl önce çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulan 6 çocuk annesi, Harran Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinde açılan keçe kursunda meslek sahibi olmayı başardı Eşi ülkesinde kaldığı için çocuklarının sorumluluğunu üstlenen, merkezde 3 ay gibi kısa bir sürede hocasının nezaretinde keçeden çanta, bere, kolye, yelek gibi ürünler yapmayı öğrenen Suriyeli kadın, yurt içi ve yurt dışına satılan ürünlerden elde ettiği parayla bir yandan savaşın acılarını silmeye çalışıyor bir yandan da çocuklarının geçimini sağlıyor.

HALİL FİDAN - Suriye'deki savaşın tüm zorluklarını yaşadıktan sonra yaklaşık bir buçuk yıl önce Türkiye'ye sığınan ve Harran Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi'nde açılan keçe kursuna katılan Mehe Ahmed, burada yaptığı ürünler sayesinde hem savaşın acı izlerini silmeye çalışıyor hem de 6 çocuğunun geçimini sağlıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yaptırılan konteyner kentte kalan sığınmacılar, burada açılan çeşitli kurslara katılarak hem savaşın yüreklerindeki izlerini siliyor hem de ülkelerine döndüklerinde yapabilecekleri meslekleri öğrenme imkanı buluyor.

Yaklaşık 5 yıl boyunca savaşın tüm kötülüklerine tanıklık ettikten sonra bir yıl önce çocuklarını alarak Türkiye'ye gelen ve konaklama merkezine yerleşen sığınmacılardan biri olan 38 yaşındaki Mehe Ahmed de yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen hayata keçeyle tutunmaya çalışıyor.

Savaştan önce Suriye'nin Deyrizor kentinde tekstil atölyesi bulunan kadın, yaşadığı travmaları unutmak ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak için 3 ay önce Harran Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinde açılan keçe kursuna kayıt yaptırdı.

Kısa sürede işi kavrayan Mehe Ahmed, yaptığı birçok ürünün satılması sayesinde çocuklarının yanına mutlu dönüyor.

Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin Suriye'de kaldığını, 3'ü kız olmak üzere 6 çocuğuyla bir yıl önce evlerini terk ederek, Türkiye'ye geldiklerini belirtti.

Suriye'deki savaşın tüm vahşetine tanıklık ettiğini dile getiren Mehe Ahmed, bu acılardan arınmak ve çocuklarını kimseye muhtaç etmemek için keçe kursuna katılmaya karar verdiğini anlattı.

Ahmed, Suriye'deyken de tekstil işiyle ilgilendiğini için bu işi yadırgamadığını ve çabuk öğrendiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Bir yıldan beridir Türkiye'deyiz. Konaklama tesisinde kalıyoruz. Çocuklarım okula gidiyor. Yetkililer böyle bir kursun olduğunu söyleyince hemen kayıt yaptırdım. Benden başka Suriyeli kadınlar da var. Hocamızın yardımları sayesinde bu işi kısa sürede öğrendim. Tekstille zaten ilgileniyordum o yüzden çok zorlanmadım. Burada çok şey öğrendim, yünle ilgili çalışıp keçe ürünleri yapıyoruz ve para da kazanıyoruz. Bir şeylerle uğraşınca insan biraz olsun rahatlıyor, aksi taktirde oturup, yaşadıklarımızı düşününce hayat çekilmiyor. Burada yaptığımız güzel aksesuarlar, çanta, bere, kolye, yelek gibi ürünler çok ilgi görüyor. Hocamız zaten bu işin en iyisi yurt içi ve dışından birçok sipariş alınıyor. Biz de diğer arkadaşlarla bunları yetiştirmeye çalışıyoruz.'

- 'Burada huzur buluyoruz'

Günde 3 saat çalıştıklarını, bu sayede çocuklarını ihmal etmediğini dile getiren Suriyeli kadın, ülkesinde 5 yılda yaşadığı acı dolu günleri unutmak istediğini söyledi.

Mehe Ahmed, kurs sayesinde iyi bir keçe ustası olmayı hedeflediğini ve ülkesine döndüğü taktirde bu mesleği sürdürmeyi amaçladığını belirterek, şöyle devam etti:

'Kazandığım paralarla, çocuklarım ne isterse alabiliyorum, o yüzden Allah'a şükür mutluyum. Ben savaşın her türlü halini, zorluğunu yaşadım, sürekli bombalar yağıyordu üzerimize. Günlerce dışarı çıkmadığımız oldu. Yakınlarımı kaybettim. Gece dahi rahat uyuyamıyorduk, her an başımıza kötü bir şey gelecek diye korkuyorduk. Savaş biter diye dayandık ama bitmeyince buraya geldik. Artık o kötü günleri unutmak ve yeni bir başlangıç yapmak istiyorum. Çocuklarıma güzel bir gelecek sunmak istiyorum. Burada öncelikli amacım savaşın yaşattığı kötü psikoloji atlatmaktı. 5 yılda yaşadığımız sıkıntıları unutmak için buradayız. Bir nebze olsun burada huzur buluyoruz.'

Kurs hocası Handan Ünlü ise Mehe Ahmed'in başarılı ve yetenekli bir kursiyer olduğunu ve önceden tekstilde çalıştığı için keçe işini de çabuk kavradığını anlattı.

Öğrencisinden çok umutlu olduğunu ifade eden Ünlü, 'Mehe, yaşadığı sıkıntılara rağmen çok başarılı, öğrenmeye açık, renk dekorasyonu iyi, güzel ürünler elde ediyor. Onun bu anlamda daha iyi işler yapacağına inanıyorum. Şimdi diğer kadın kursiyerlerimiz gibi yaptığı ürünler sayesinde para kazanıyor, bu durum hem bizleri hemde onları mutlu ediyor.' dedi.
Kaynak: AA