'Yeni Girişim Yatırımları Hızla Artıyor'

Startups.Watch Kurucu Ortağı Elgin: 'Türkiye yeni girişimlerde hızla yol kat ediyor' 'Bölgesel olarak baktığımızda Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu Bölgesinde en çok yatırım yapılan ülke İsrail'den sonra Türkiye olarak karşımıza çıkıyor'

Analiz ve pazar araştırma platformu Startups.Watch Kurucu Ortağı İhsan Elgin, 'Türkiye yeni girişimlerde hızla yol kat ediyor. Bölgesel olarak baktığımızda Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu Bölgesinde en çok yatırım yapılan ülke İsrail'den sonra Türkiye olarak karşımıza çıkıyor.' ifadelerini kullandı.

Şirket açıklamasına göre, Startups.Watch, erken seviye yatırımların son 5 yıllık seyrinin ve 2017 yılına yönelik beklentilerin paylaşıldığı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Burada konuşan Elgin, Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin toplam büyüklüğünün 2017 başı itibarıyla 6 bine yakın start-up, 250'ye yakın aktif kurumsal yatırımcı, 80'in üzerinde teknopark ve hızlandırma programı ile oldukça geniş bir yapıda olduğunu ifade etti.

Geçen yıl yatırım adeti olarak rekor kırıldığını vurgulayan Elgin, yüzde 43 büyüme ile 124 sayısına ulaşıldığını, buna son 5 senenin rekor rakamı denilebileceğini belirtti. Elgin, şunları kaydetti:

'Yatırım miktarı olarak yüzde 6'lık büyüme gerçekleşti. 2016 yılında toplam 67,2 milyon dolar yatırım gerçekleşti. Bir önceki sene bu rakamlar 63,5 milyon dolardı. Ekonomik ve politik gündemimiz düşünüldüğünde aslında 2016 beklentilerin çok üstünde geçti diyebiliriz.

Türkiye yeni girişimlerde hızla yol kat ediyor. Bölgesel olarak baktığımızda Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu Bölgesinde en çok yatırım yapılan ülke İsrail'den sonra Türkiye olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşılık milyar dolar yatırım yapılan Batı Avrupa ile aramızda çok büyük fark olduğunu görüyoruz. Fakat son yıllarda hayat bulan ve yatırım çeken çok ciddi girişim fikirleri ülkemizi cazibe merkezi haline getirmeye başladı. Yeni girişim yatırımları hızla artıyor. Bu yıl geçen yılki rakamların da üstünde yatırım yapılmasını bekliyoruz.'

Elgin, 2016 yılındaki gelişmeler nedeniyle 2017 yılında girişimlerin lokal yerine daha bölgesel olmasını beklediklerini dile getirdi. 2017 yılında girişimlerin çıkış stratejilerinin, kurumlara satış üzerine kurgulanacağını öngördüklerini bildiren Elgin, şu ifadeleri kullandı:

'2016'ya kadar işletmeden tüketiciye (B2C) iş modelli e-ticaret ve mobil aplikasyon girişimleri ön plandayken 2016 itibarıyla daha çok işletmeden işletmeye (B2B) yazılım ve donanım odaklı girişimler ön plana çıktı.2017 yılı KOBİ dünyasına hizmet eden, onların verimlilik ve satışlarının artırmasına olanak sağlayan girişimlerin yılı olacak. 2017'de finansal teknolojilerin büyümesinin devam etmesini bekliyoruz. Perakende teknolojilerinin de yeni odak sektör olması kuvvetle muhtemel.'

- '10 milyon doların üzerinde yatırım yapacağız'

Etkinlikte, Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar ve MV Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman konuşmacı olarak yer aldı.

Revo Capital Yönetici Ortağı Bayrakdar şirket olarak yatırım yapmaya devam edeceklerini belirterek, 2017 yılında 5'ten fazla 10 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planladıklarını dile getirdi.

Yatırımların artması için girişimci takımların işin ihtiyacı olan tüm yeteneği barındırır hale gelmelerinin önemli olduğuna işaret eden Bayrakdar, şu açıklamalarda bulundu:

'Diğer bir nokta değerleme. Burada beklentiler örtüşmüyor. Yatırımcıların ortalama 1 ila 3 milyon dolar arasında değer biçtiği bir girişim, girişimcisinin gözünde 5-10 milyon dolar değerleme görüyor. Bunu daha reel bir seviyeye çekmek lazım. Bu konular yatırımcı girişimci ilişkilerini kuvvetlendirecek detaylar.'

MV Holding CEO'su ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Dorman ise Türkiye'de girişimciler için çok fırsat olduğunu vurguladı. Dorman, şunları kaydetti:

'Lokalden çok bölgesel düşünmeleri gerektiği düşüncesindeyiz. Girişimlerin yatırımcı açısından geri beslemeye, değişim ve gelişime açık olmaları gerekli. Bu yıl çekirdek sermeye yatırımları çok hızlı büyüyecek. Biz de StartersHub olarak dikey alanlarda yatırımlarımızı katlayarak hızlandırmayı planlıyoruz.'
Kaynak: AA