Karadeniz'in En Modern Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi Trabzon'da Açıldı

Trabzon’un önde gelen kamu hastanelerinden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Kardiyak Rehabilitasyon Ünitesi bölgenin ilk ünitesi olarak hizmete girdi.

Karadeniz'in En Modern Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi Trabzon'da Açıldı
Kardiyak Rehabilitasyon Ünitesi, Trabzon’daki kamu hastaneleri adına bir ilk olmanın yanı sıra Karadeniz Bölgesi’nde de ilk olma özelliğini taşıyor. Ünitenin son teknolojiye uyumlu kurulan cihazlar ile uzman hekimler tarafından hastalara başlangıç değerlendirmesi yapıldığını ifade eden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi Prof. Dr. İsmet Durmuş, "Ünitemiz Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu açıdan da halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ünitemizdeki amacımız kalp hastalarını belirli bir kapasiteye ulaştırabilmek. Her türlü kalp rahatsızlığını rehabilitasyon hizmetimize alabiliyoruz. Kalp yetmezlikleri, aritimler, baypas cerrahileri gibi hastalıkların hepsini alabiliyoruz. Eskiden kalp hastalarına 6-7 hafta yatak istirahati önerilirken günümüzde artık bunun çok doğru bir yaklaşım olmadığı gözlemlenmiştir. Hastaları mümkün olan en hızlı şekilde günlük hayatın içerisine sokabilmek amaçlanmaktadır" dedi.



"Hastanın illa kalp hastası olması gerekmez"

Egzersizin kalp rahatsızlığı riskinde önemli yeri olduğunu vurgulayan İsmet Durmuş, "Hipertansiyon olan hastalar, kalp pili olan hastalar, kalp yetmezliği bulunan hastalar, baypas cerrahiler, kapak cerrahileri alabildiğimiz gibi kalp hastası olmayan hastaları da alabiliyoruz. Hastanın illa kalp hastası olması gerekmez. Çünkü kardiyak rehabilitasyon temelinde kalp hastalığını engellemek yatmaktadır. Kalp hastalığı riski taşıyan hastaları da alabiliyoruz. Yani bunlar diyabet, obezite gibi egzersiz yapmayan hastaları da alabiliyoruz. Çünkü egzersiz yokluğu kardiyak hastalık riskini en çok arttıran sebeplerden biridir. Fiziksel aktivitesi düşük olan hastaları da bu ünitemize alabiliyoruz. Şu anda ünitemize sürekli gelen toplam 100 hastamız var. Burada verilen hizmet sayesinde kardiyak hastalarımızın il dışına sevkini engellemiş olup hizmetini burada sağlamış oluyoruz" diye konuştu.



"Trabzon sağlık sektöründe kısa sürede önemli bir mesafe kat etti"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Erdöl de konuyla alakalı yaptığı açıklamada, "Trabzon sağlık sektöründe kısa sürede önemli bir mesafe kat etti. Bu öncelikle kendi vatandaşımız için sağlıkta standartların yükselmesi anlamına geliyor. Bir taraftan da artık kabuğumuzu kırıyoruz, yurt dışından da ülkemize hasta getirip Trabzon’da tedavi edebiliyoruz. Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak, Trabzon’a ve ülkemizin her yerine sağlık alanında yapılan ar-ge yatırımlarının artması, yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi, sağlık potansiyelinin dünyaya tanıtılması noktasında destek olacağız. Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi bu yönde atmış olduğumuz adımlardan biridir. Hedefimiz ülkemizde ve Trabzon’da sağlık turizmi sektörünü geliştirip sürdürülebilir bir kalkınma modeliyle ülkemizin ve Trabzon’un sosyal ve ekonomik alanda gelişmesini sağlamak, turizm potansiyelinin gelişmesine katkıda bulunmak ve bu alandaki istihdamı arttırmak olacaktır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA