Budapeşte'de Türk Kökenli 6 Bin Halk Türküsü Arşivi Tanıtıldı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Müzik Bilimleri Enstitüsü’nde düzenlenen organizasyonda, Türk kökenli halklardan toplanan unutulmaya yüz tutan 6 bin halk türküsü arşivi tanıtıldı.

Budapeşte'de Türk Kökenli 6 Bin Halk Türküsü Arşivi Tanıtıldı
Macaristan Bilimler Akademisi nezdinde faaliyet gösteren BTK Müzik Bilimleri Enstitüsü akademisyeni olan Macar müzikolog Janos Sipos’un 30 yıl boyunca Türkiye, Balkanlar, Orta Asya, Azerbaycan, Kafkas ülkelerindeki halkın arasında yaptığı araştırmalardan topladığı 6 bin adet Türkçe ya da Türkçe lehçelerle söylenen, sadece yerel halk tarafından bilinen türkülerin yer aldığı arşiv tanıtıldı. Tanıtıma Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alaattin Temür, Macaristan Macar-Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Naci Ceylan, Macar müzikseverler katıldı.

Macar Bilimler Akademisi Müzik Bilimleri Enstitüsü ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) arasındaki işbirliği kapsamında verilen destek ile hazırlanan web sayfasında Janos Sipos’un Türk Halk Müzik Araştırmaları davetlilere gösterildi. Macar müzikolog Janos Sipos’un 30 senede toplam 10 yılı Türklerin yaşadığı bölgelerde geçirdiği, bu sürede on binlerce türkü dinlediği, bu türküleri kaydettiği, bu konuda çok sayıda kitap ve makale yazdığı davetlilerle paylaşıldı.

Web sayfasına yüklenen makaleler, yüzlerce saat video ve ses kayıtları ile fotoğraflar internet arama motorunun yardımıyla ziyaretçilerin önünde Türk halklarının yaşadığı devasa coğrafyanın müzik haritasını canlandırırken, özellikle Macar ve Türk halk türkülerinin benzerliği dikkat çekti. TİKA Macaristan Koordinatörü Pınar Özcan, Macar müzikolog Janos Sipos’un 30 yıl boyunca Anadolu, Orta Asya ve Kafkaslarda Macar halk müziği ile Türk ezgileri arasından benzerlikler bulduğunu ve bunu ses ve video arşivine döndürdüğünü, TİKA olarak bu arşivin herkesin ulaşabileceği WEB ortamına aktarılması konusunda kendisine destek sağladıklarını söyledi.



Macar müzikolog Janos Sipos ise, bu araştırmaya 30 sene önce Türkiye’de başladığını, ünlü Macar bestecisi Bela Bartok’un 1936’da Adana çevresinde Adnan Saygun’la birlikte çok güzel araştırmalar yaptığını, kendisinin de buradan feyiz alarak yola çıktığını kaydetti.

Şu an arşivinde 6 bin türkünün bulunduğunu ifade eden Sipos, en kısa zamanda 6 bin türkünün daha arşive katılacağını, toplam sayının 12 bin olacağını, türkülerin büyük bölümünün Türkiye kaynaklı olduğunu, ancak aralarında Türk halklarından, Azerilerden, Karaçaylardan, Türkmenlerden, Balkanlardan, Özbeklerden oluştuğunu açıkladı.

Sipos, “Özellikle Anadolu türküleri ve Macar türküleri birbirlerine çok benziyor. Bu şaşırtıcı bir şey, bu benzerlik büyük bir ihtimalle Orta Asya’dan geldi. Ortak bir kökü gösteriyor” diye sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA