Hayvan Hakları Savunucuları Şanlıurfa'da Buluştu

AnadoluFed ile Anadolu Hayvan Hakları Federasyonunun 2. bölge temsilciler toplantısı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezinde başladı.

Hayvan Hakları Savunucuları Şanlıurfa'da Buluştu
AnadoluFed-Anadolu Hayvan Hakları Federasyonunun ’Hayvan haklarında kurumlar ve gönüllülerin işbirliği’ konulu 2. bölge temsilciler toplantısı Şanlıurfa’da yapılıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Sağlık Şube Müdürlüğünün ev sahipliğinde Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezinde gerçekleşen toplantıya, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, AnadoluFed Başkanı Dr. Ufuk Bayraktar, HaykonFed Başkanı Nesrin Çıtırık, Ege Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Funda Bayır, HayKonfed Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonuna üye olan AnadoluFed’in Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Batman, Muş, Ankara, Tokat, Hatay, Adana, İçel, Samsun ve Trabzon’dan temsilciler ile katıldı.

Şanlıurfa’da tam teşekküllü hayvan hastanesinin kurulması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, "Şanlıurfa kelaynak kuşları, güzel gözlü ceylanları, barışın sembolü güvercinleri ve soylu Arap atlarıyla, türkülere, şiirlere ilham kaynağı olmuş ve doğa ile barışık müstesna bir şehirdir. Urfa taşlarıyla yapılan Şanlıurfa evleri, geniş avlusu, ortasında havuzu, ailenin bir diğer bireyi gibi evcil kedileri, kuş takalarıyla ve gökyüzü ile barışık mekanlardır. Şanlıurfa’da böyle bir programın olmasını anlamlı ve isabetli buluyoruz. İslam dini hiçbir canlıya işkence ve eziyet etmesine izin vermez. Şanlı tarihimizde bu hassasiyetle insanlığa birçok hizmetin yanında sadece sokak hayvanlarına özgü yaşam kolaylığını sağlama ile vazifeli vakıflar kurulmuştur. Böyle bir medeniyete sahip olmakla övünürken maalesef bu gün tarım alanlarında anız yakmak gibi çok tehlikeli bir hataya düşmekteyiz. Çünkü bu faaliyetle tarım arazilerimize ve en önemlisi de o arazide yaşayan masum canlılara zarar vermekteyiz. Öte yandan spor zannettiğimiz avcılık ve bakıma muhtaç yavru hayvanları annesiz gıdasız gibi tüm ihtiyaçlardan mahrum bırakmaktayız. Her yönü ile gelişen ve büyüyen bir şehrimiz var. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Nihat Çiftçi’nin öncülüğünde belediye olarak orman bölge müdürlüğü ile yapılan görüşme ve yapılan çalışmalar neticesinde Göbeklitepe yolundaki ormanlık alan içerisinde 30 bin metrekarelik, içerisinde il genelinde ihtiyacı karşılayacak büyük ölçekli hayvan rehabilitasyon ve hayvan hastanesi projesini hayata geçireceğiz" dedi.

Hayvanların korunmasına ilişkin herkesime büyük görevler düştüğünü anlatan Haykonfed Başkanı Nesrin Çıtırık ise "Biz resmi kurumlar, belediyeler ve STK’ların bir araya gelmesiyle birlikte hayvan hakları bu gariban hayvanlarımızla ilgili ciddi bir mesafe alınacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Sokak hayvanlarına merhamet gösterilmesi gerektiğini belirten Anadolu Fed Ege Sorumlusu Funda Bayri, "Yavrularımızın çekmiş olduğu acılar toplumun psikolojik olarak çok kötü bir şekilde yansımaktadır ve çocuklarımız şiddete eğilimli olarak büyümektedir. O nedenle kurumların, belediyeler ve valiliklerin bu konuda önemli adımlar atması bizleri çok etkiliyor. Çocuklarımızın geleceği için de hayvanların iyi şartlarda ve merhametle savunulması çok önemlidir" diye konuştu.

Haykonfed Başkanı Nesrin Çıtırık, günün anısına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir’e plaket takdim etti.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından katılımcılar tarafından kendi illerinde sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmalar anlatıldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Barınağında yapılan çalışmalar slayt eşliğinde katılımcılara aktarıldı.
Kaynak: İHA