Siirt'in Unutulmaya Yüz Tutan Ürünlerini Tanıtıyorlar

Siirt'te Dabaklar Çarşısı esnafı, kentin unutulmaya yüz tutmuş ürünlerini satarak hem geçimlerini hem de gelen yabancılara kentte üretilen ürünleri tanıtıyor.

Dabaklar Çarşısında esnaf, Siirt fıstığı, Pervari balı, Siirt sucuğu (cevizli sucuk), kuru üzüm, menengiç kahvesi, kara şimşek, bıttım sabunu gibi çeşitli ürünleri satıyor. Çarşıya gelen vatandaşlara ürünlerini önce tanıtan esnaf, daha sonra satış yapıyor.

Çarşının 30 yıllık esnafı 63 yaşındaki Abdulhamit Bal, Siirt'in doğal olan yerel ürünlerini sattıklarını, bu sayede ürünlerin de tanıtımını yaptıklarını söyledi.

Siirt yöresine ait her ürünü satmaya çalıştıklarını anlatan Bal, "Siirt fıstığı, Pervari Balı gibi ürünlerin yanı sıra Siirtlilerin bile bazen bilmediği, unutulmaya yüz tutmuş ürünlerini satıyoruz. Cefan kavunu, bıttım sabunu, çökelek gibi." diye konuştu.

Esnaf Mesut Bal da Siirt'in ürünlerini tanıtıp geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Ürünleri köylülerden aldıklarını ve bu ürünleri bilmeyen vatandaşlara tanıtımlarını da yaptıklarını belirten Bal, şöyle devam etti:

"Örneğin menengiç kahvesi, bıttım sabunu alıyoruz ve satıyoruz. Babam 30 yıldan beri çarşıda esnaflık yapıyor ben de 10 yıldır onun yanında çalışıyorum. Siirt ürünlerini tanıtmak için bu işe ben de hevesle başladım. Amacımız vatandaşları memnun etmek ve Siirt ürünlerini tanıtmaktır. Hem kendi geçimimizi sağlıyoruz hem de kentimizin ürünlerini tanıtıyoruz."

Vatandaşlardan Adnan İlçin de çarşıda bazen kendilerinin de bilmediği Siirt ürünleriyle karşılaştıklarını belirtti.

Kaynak: AA