AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ Açıklaması

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değerlerimizi yansıtan, demokratik, insani ve önemlisi de özgün bir sistem olmuştur'.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin "Değerlerimizi yansıtan, demokratik, insani ve önemlisi de özgün bir sistem olmuştur." dedi.

AK Parti Genel Merkez AR-GE Başkanlığı'nca Malta Köşkü'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Yasama Yürütme İlişkileri ve Yasamanın Fonksiyonları" çalıştayı düzenledi.

Programın açılış konuşmasını yapan Dağ, 2019'da yapılacak genel seçimlerle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş yapılacağını hatırlatarak, sistem değişikliğinin 1970'li yıllardan beri özellikle sağ partiler arasında tartışılan bir konu olduğunu söyledi.

Dağ, 2019'da geçilecek "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"nin birçok yenilik barındırdığını aktararak, şöyle konuştu:

"Yeni sistemin taslağı hazırlanırken diğer ülkelerdeki 'hükümet (başkanlık) sistemleri' ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Buradaki avantajlar ve dezavantajlar kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Bunlardan bizim siyasi kültürümüze ve devlet geleneğimize uygun olanlar, geçiş yapacağımız Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'ne entegre edilmiştir. AK Parti olarak, yeni yapıya geçerken iki önemli kriteri göz önünde bulundurduk. Birinci husus, 600 yıllık Osmanlı ve 95 yıllık Cumhuriyet tarihi çok güçlü bir devlet geleneğimizin oluşmasını sağladı. Ortaya koyduğumuz bu yeni sistemin devlet geleneklerimize uygun olmasına hassasiyetle yaklaştık. İkinci husus ise, parlamenter sistemde yaşanan aksaklıkların tekrardan yaşanmaması için Cumhurbaşkanlığı sisteminde birçok yeniliklere yer verdik. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değerlerimizi yansıtan, demokratik, insani ve önemlisi de özgün bir sistem olmuştur."

Yeni sistemin daha demokratik ve istikrarlı bir yapı sunduğunu dile getiren Dağ, daha hızlı karar alan, daha hızlı icraat ve reform yapan bir yönetim modeline geçildiğini kaydetti.

Hamza Dağ, öncelikle Cumhurbaşkanı ve onun belirleyeceği hükümetin direkt olarak halkın oylarıyla belirleneceğini vurgulayarak, "Parlamento ve hükümet arasında geçişkenlik azaltılmıştır. Bu sistemde Meclis güçlenecek, kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif edecektir. Böylelikle kanun yapımında meclis iradesi ön plana çıkmış olacaktır. Ayrıca yeni sistemle daha kapsamlı bir temsiliyet hakkı doğmuş oluyor. Bilindiği üzere milletvekili sayısı 600'e çıkıyor ve milletvekili seçilme yaşı da 18'e iniyor. Gençlerin siyasete daha erken yaşta katılması ülkemize bir dinamizm katacaktır. Sistem değişikliği ile artık hükümet kurulamadı, güven oyu alamadı, her an hükümet düşebilir gibi kaygılar da tarihe karışacaktır. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin aynı vakitte gerçekleşecek olması ve Cumhurbaşkanının aynı zamanda hükümetin de başı olması çift başlılık sorununu ortadan kaldırıyor." diye konuştu.

Yeni sistemin genel ilkeleri, nasıl olacağı ve nasıl işleyeceğinin dönemin siyasi aktörlerinin uygulamalarıyla şekilleneceğinin altını çizen Dağ, yeni sistemlerin uygulandığı ilk dönemlerde teamülleri oluşturma gibi bir özelliği bulunduğunu söyledi.

Dağ, bu bağlamda 2019'daki siyasi aktörlerin sistemin işleyişini ve yapısını belirleme rolüne sahip olacağına dikkati çekerek, "Yapacağımız çalıştaylardan çıkacak sonucun, tebliğin veya bir raporun büyük bir önemi bulunmaktadır. Çalıştay serimizin ilki olan bu gece de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin daha sağlıklı bir şekilde olması için naçizane bir katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

Programa, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, eski Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan'ın yanı sıra STK temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Açılış konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.
Kaynak: AA