'Trump'ın Kararı İç Politikada Manevra Amacı Taşıyor'

Turkish Heritage Organization Başkanı Çınar: 'Trump, bu girişimle Kudüs konusundaki sözünü tutarak iç politikada kendince bir manevra yapmayı ve gündemi değiştirmeyi amaçlıyor. Bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu ve endişesi değil. Papa, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler olmak üzere pek çok noktadan tepkiler geliyor'

Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına ilişkin, "Trump, bu girişimle Kudüs konusundaki sözünü tutarak iç politikada kendince bir manevra yapmayı ve gündemi değiştirmeyi amaçlıyor. Bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu ve endişesi değil. Papa, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler olmak üzere pek çok noktadan tepkiler geliyor." dedi.

Çınar, ABD Başkanı Trump'ın aldığı karara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Trump'ın, Kudüsü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliği buraya taşıma kararına tepki gösteren Çınar, "Dünya'nın en eski şehirlerinden biri olan Kudüs, üç semavi din için kutsaldır. Kudüs, Türkiye için de çok ayrı önem arz ediyor. Orta Doğu'da zaten kriz ve iç savaşlar mevcut. Trump'ın Kudüs çıkışı, bölgeye ve dünya barışına tehdit oluşturabilir." diye konuştu.

Çınar, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normale dönmeye başladığı bir dönemde, bu girişimin hem İsrail hem de ABD ile yeni sorunlara neden olabileceğine dikkati çekti.

Trump'ın seçim kampanyasında verdiği sözleri yerine getirdiğini aktaran Çınar, şöyle devam etti:

"Trump, bu girişimle Kudüs konusundaki sözünü tutarak iç politikada kendince bir manevra yapmayı ve gündemi değiştirmeyi amaçlıyor. Bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu ve endişesi değil. Papa, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler olmak üzere pek çok noktadan tepkiler geliyor. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir."

Ali Çınar, THO çatısı altında Washington'da bu konuya ilişkin birçok etkinlik düzenleme kararı aldıklarını ifade ederek, kararın yanlışlığını ABD kamuoyuna da anlatmaya gayret edeceklerini söyledi.

Türkiye-ABD ilişkilerindeki tansiyonun düşmediğini anlatan Çınar, bu durumun kendilerini ciddi derecede endişelendirdiğini kaydetti.

Çınar, karşılıklı diyalog ve çabaların devam etmesi gerektiğinin altını çizerek, bu konuda kendilerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini belirtti.
Kaynak: AA