Yalovalı Çiçek Üreticilerinin Sulama Talebi

Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Koru beldesinde bulunan çiçek üreticileri Ortaburun Göletin'deki sulama suyunun tarımsal alanlara ulaşmasını sağlayacak projenin tamamlanmasını bekliyor.

S.S Koruköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kanar, gazetecilere yaptığı açıklamada Ortaburun Gölet'inin 17 yıl önce inşa edildiğini hatırlattı.

Gölet'in, 3 milyon metreküp su kapasitesinin bulunduğunu belirten Kanar, "Baraj 17 yıl önce kuruldu buraya. 4 yıl önce de ihalesi oldu ancak bu suyu hala kullanamıyoruz." dedi.

Kanar, 6 bin nüfuslu olan beldede yaklaşık 2 bin dönüm arazi ve 400 üretici bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu su bizim can damarımız. Bölge halkı geçimini çiçekçilikle sağlıyor. 400 çiftçinin yüzde 90'ı kesme çiçek üretimi, yüzde 10'u da dış mekan süs bitkileri üretimi yapıyor. Bu suya daha çok yaz aylarında ihtiyaç oluyor.Suyun ph değeri düşük. Bu su bize verildiği zaman yüzde 300 verimimiz artar."

Beldede dış mekan süs bitkileri üretimi yapan Oktay Akgün ise suyun 17 yıldır boşa aktığını ileri sürdü.

Akgün, suyun, göletten tarımsal alanlara ulaşması için 4 yıl önce başlatılan çalışmaların tamamlanamadığını ifade ederek, "4 yıl önce müteahhit firma yetkilisi bu göletin ihalesini aldığını, 2 yıl içinde bitireceğini ve bütün çiçekçilere sulama suyu olarak vereceğini söyledi. Biz de o gün gelen arkadaşlara, müteahhit firmaya ve DSİ yetkililerine yardımcı olduk. Hiçbir şekilde kendilerinden kamulaştırma bedeli istemedik." ifadelerini kullandı.

Herkesin serasından, çiçeğinden, sebzesinden feragat ettiğini anlatan Akgün, şöyle devam etti:

"Biz Koruköy, Akköy, Çalıca ve Ortaburun köyü olarak 4 köy birleşip, birliğimizi kurduk. Biz bu suyu kullanmak istiyoruz. Bu su ile ürettiğimiz süs bitkisini, saksılı bitkiyi ve sebzelerimizi sulayıp, verimimizi en az yüzde 300 artırıp ürünlerimizi Türkiye pazarına sunmak istiyoruz."

Kaynak: AA