Moritanya'da 'İnsan Hakları' Temalı Uluslararası Film Festivali

Moritanya'da düzenlenen "şiddet" ve "insan hakları" temalı uluslararası film festivali "El-Kerame", başkentte "suç eylemlerinin merkezi" olarak bilinen bölgede izleyiciyle buluştu.

Kerame Film Festivali Direktörü Muhammed Ali Velid Bilal, açılış konuşmasında, festivalin, başkent Novakşot'ta "suç eylemlerinin merkezi" olarak bilinen, yoksul nüfusun hakim olduğu Kubbe Lagarika Mahallesi'nde düzenlendiğine dikkati çekti.

Festivalin yer seçiminin, sinemanın halka ulaştırılması arzusunun ifadesi olduğunu belirten Bilal, mahalle sakinlerinin açık havada pek çok film izleyebileceğini dile getirdi. Bilal, festivalin sunduğu diğer imkânlara ilişkin şunları söyledi:

"Mahalle sakinleri, festival kapsamında, 'mekân hikâyeleri' gösterimiyle yetkililerin kendi mahallelerine ilişkin yorumlarından haberdar olabilir. Sinema ve müzikle; yoksulluk, şiddet, sokak çeteleri ve gelecek nesillerin karşılaşacağı tehditlerle nasıl mücadele edileceğine ilişkin bilgileri dinleyebilirler."

- Festival beğeni topladı

Festival özellikle mahalle sakinleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Üniversite öğrencisi Memati Menat Buya Ahmed, festivali beğendiğini ifade ederek, "Festival başkentin herhangi bir semtinde düzenlenebilirdi. Lagarika'da düzenlenmesi ise olağanüstü bir durum." dedi.

Bölge sakinlerinden 60 yaşlarındaki Zeynep Menat Mevlas el-Hasan da festivalin mahalleye mutluluk ve sevinç kattığını kaydederek, "Gece yarısı bile olsa dışarıda kendimizi güvende hissediyoruz. Herhangi bir hırsızlık ya da gasp girişimi olmadı." diye konuştu.

Dün akşam başlayan festival kapsamında film gösterimleri, atölye çalışmalarının yanı sıra geleneksel ve kültürel müzik grupları da sahne alıyor.

Sivil toplum kuruluşu Moritanya Sinema Evi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Hukuk Devleti Projesi, Almanya İnsan Hakları ve İşbirliği Arap Ağı, hükümete bağlı Gençlik Yüksek Kurulu'nın desteğiyle gerçekleştirilen festivalin yarın sona ermesi bekleniyor.

Kaynak: AA