Bakan Tüfenkci, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisini Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı'nu makamında kabul etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tüfenkci, kabulde, Türkiye ile Kazakistan'ın yakın dayanışma içindeki kardeş ve dost iki devlet olduğunu, gümrük idarelerinin de yakın iş birliği yürüttüğünü bildirdi.

Tüfenkci, özellikle Türk Dili Konuşan Ülkeler Birliği Konseyi ve İpek Yolu Girişimi gibi ortaklıkların geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, bunun bölge ve Türkiye'ye olumlu yansımalarının olacağını vurguladı.

Türkiye'nin, Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Kazakistan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair protokol 2 Mart 1992'de imzalanmıştı. Ne mutlu ki, Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin kuruluşunun 25. yıl dönümünü kutlamaktayız. 25 yıllık süreçte, bu önemli coğrafyada dostane ve yakın ilişkilerimizle iyi bir örnek teşkil ettiğimize inanıyor ve iş birliğimizin gelecek dönemde de en iyi şekilde sürmesini temenni ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Saparbekulı da Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının herhangi bir aksaklık olmadan işleyebilmesi için Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini belirtti. Saparbekulı, iki ülke arasında gümrük alanında çok önemli gelişmeler kaydedildiğini bildirdi.

Konuşmaların ardından Saparbekulı, Kazakistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla Bakan Tüfenkci'ye "Kazakistan Onur Madalyası" takdim etti.

Kaynak: AA