AİHM Bosna Hersek'i Din Özgürlüğünü İhlalden Mahkum Etti

AİHM, mahkemede başındaki takkeyi çıkarmayı reddeden bir Müslüman'ın cezalandırılmasının din özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), mahkemede ifade verirken takkesini çıkarmayı reddeden bir Müslüman'ın mahkemeye hakaretle suçlanarak cezalandırılmasının "din özgürlüğünün ihlali" olduğuna karar verdi.

Mahkeme, Bosna Hersek vatandaşı Husmet Hamidoviç'in bireysel başvurusuna yönelik verdiği kararında, "Yalnızca dininin sembolü olan takkesini çıkarmayı reddettiği gerekçesiyle şahsı mahkemeye hakaret suçuyla cezalandırmak demokratik toplumda abestir ve kişinin dini inancını açıklama konusundaki temel hakkını ihlal eden davranıştır." ifadeleri yer aldı.

Mahkeme heyetinin 1'e karşı 6 oyla aldığı kararda, Bosna Hersek'in, Hamidoviç'e yönelik uygulamasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü düzenleyen 9'uncu maddesini ihlal etmiş olduğu belirtildi.

Mahkeme, Hamidoviç'e 4 bin 500 avro (yaklaşık 20 bin 500 TL) manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Nüfusunun yüzde 50'den fazlasını Müslüman Boşnakların oluşturduğu Bosna-Hersek Cumhuriyeti, 1995 yılında iç savaşı sona erdiren Dayton Antlaşması ile kurulan Hırvat ve Boşnaklardan oluşan Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırplardan oluşan Sırp Cumhuriyeti olarak iki ayrı siyasi birimden oluşuyor.

Ülkede yargı yetkisini kullanan mahkemeler ülke geneli ve siyasi birimler düzeyinde karmaşık bir yapıyla örgütleniyor. İdari birimler arasındaki anayasal uyuşmazlıklara bakan Anayasa Mahkemesi yanı sıra Bosna-Hersek Yüksek Temsilciliğinin 2000 yılında çıkardığı kanunla kurulan Devlet Yüksek Mahkemesi, merkezi hükümet ve ona bağlı kurumların uygulamalarıyla ilgili davalarda yüksek mahkeme işlevi görüyor.
Kaynak: AA