TİKA'dan Bangladeş'e Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bangladeş’in kuzeydoğusunda bulunan 650 öğrencinin eğitim aldığı köy okulu için yenileme ve kapasite artırma çalışmaları yaptı.

TİKA'nın yazılı açıklamasına göre, öğrencilerinin yüzde 65'i kızlardan oluşan Saliha Hatun Kurşi İlköğretim Okulu ve Lisesinde yürütülen proje kapsamında kız ve erkek öğrencilerin yararlanabileceği bir tuvalet binası, jeneratör, su tankı, su pompası, tuvalet binasının yoğun yağıştan etkilenmesini önlemek amacıyla yerden yükseltilmesi gibi birtakım altyapı ve üst yapı çalışmaları yapıldı.

Projenin açılışında konuşan öğrenci, öğretmen ve okul müdürü, TİKA’nın katkısıyla okullarının eğitim kalitesi ve teknik altyapısının çok geliştiğini, okulda çok daha mutlu olduklarını ifade etti.

Bangladeş’te kız öğrenciler için ayrı tuvalet imkanı okul seçiminde önemli bir yer tutuyor. Yapılan pilot bir araştırmanın sonuçlarına göre, okulların sadece yüzde 69’u bu imkanı sunuyor. Ayrıca okul tuvaletlerinin sadece yüzde 6’sında su tesisatı bulunuyor ve çoğuna hala kovalarla su taşınıyor.

Hijyen ünitelerinin ve tesisatın yetersizliği gibi sorunlar, özellikle kız çocuklarının medrese eğitimine yönelmesine neden oluyor.

Kaynak: AA