Taşeron İşçilerle İlgili Düzenleme

Türk EğitimSen Genel Başkanı Koncuk: 'Ana talebimiz, bütün güvencesiz ve esnek istihdam modellerinin kalıcı bir şekilde kaldırılması ve bu kapsamlardaki geçici, sözleşmeli, vekil, ücretli gibi tüm personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesi kapsamında kadrolu statüye geçirilmesi yolundadır' 'Henüz detayları netlik kazanmasa da kamuda daha güvenceli bir istihdam sistemine geçiş açısından önemli bir adım olan bu kararı memnuniyetle karşıladığımızı belirtiyoruz'.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Ana talebimiz, bütün güvencesiz ve esnek istihdam modellerinin kalıcı bir şekilde kaldırılması ve bu kapsamlardaki geçici, sözleşmeli, vekil, ücretli gibi tüm personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesi kapsamında kadrolu statüye geçirilmesi yolundadır." değerlendirmesini yaptı.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır sürdürdükleri mücadelenin bir meyvesini daha verdiğini, 4/C'li geçici personelin 4/B'li sözleşmeli statüye, kamu kuruluşları ile belediyelerdeki taşeron çalışanların da kamu işçisi statüsüne geçirileceğini belirtti.

Sayıları 850 bine ulaşan ve gerek maaşlarının düşüklüğü gerekse iş güvencesi, kıdem tazminatı, fazla mesai, izin, çalışma süresi, çalışma ortamı gibi özlük hakları bakımından sorunları olan kamuda taşeron istihdamının son bulacak olmasının son derece olumlu bir adım olduğunu ifade eden Koncuk, yeni düzenlemenin güvenceli istihdama geçiş sürecinde bir aşama teşkil ettiğini bildirdi.

Bu uygulamanın 4/C'li personeli rahatlatacağını fakat mevcut sorunları tam olarak çözmeyeceğini dile getiren Koncuk, şöyle devam etti:

"Ana talebimiz, bütün güvencesiz ve esnek istihdam modellerinin kalıcı bir şekilde kaldırılması ve bu kapsamlardaki geçici, sözleşmeli, vekil, ücretli gibi tüm personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesi kapsamında kadrolu statüye geçirilmesi yolundadır. Ayrıca özelleştirilen kuruluşlardan gelen 4/C'li çalışanlarımızın pek çoğu özelleştirilen KİT'lerde meslek sahibi, kalifiye personel olarak çalışmaktaydı. Ancak statüleri gereği 4/C'li geçici personel olarak vasıfsız işlerde çalıştırıldılar. Bu çalışanlarımızın 4/B'li statüye geçerken sahip oldukları diplomaları veya sertifikalı meslekleri üzerinden, unvanlı pozisyonlara atanması, personelimizin potansiyelinden, kabiliyetlerinden faydalanmamız ve mağduriyetlerin çözülmesi bakımından gereklidir. Personelimizin sözleşmeli statüye geçirilmesi esnasında kurumsal istisnalara gidilmemesi, Türkiye İstatistik Kurumu dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bütün 4/C'li personelin 4/B'li statüye geçirilmesi en doğru adım olacaktır."

Koncuk, aynı zamanda KİT'lerde memur işi yapan kamu işçilerinin memur kadrolarına atanması konusunun da bu uygulamayla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçen yıllarda 4/B'li sözleşmeli personelin kadroya geçirildiğini anımsatan Koncuk, şunları kaydetti:

"O dönemde yapılması gereken sözleşmeli istihdamına son vermek varken, sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasından vazgeçmek yerine 4/B'li statüde istihdama aynı şekilde devam edilmişti. Şimdi 4/C'li personel ile taşeron çalışanları açısından olumlu bir adım atılırken kamuda güvencesiz istihdama son vermek adına da önemli bir fırsat yakalanmıştır.

Bir daha kamuda taşeron istihdamı olmamalı, hiçbir kuruma 4/C'li personel alınmamalıdır. Bunların yerine güvenceli ve kadrolu kamu görevlileriyle kamu hizmetleri yürütülmelidir. Henüz detayları netlik kazanmasa da kamuda daha güvenceli bir istihdam sistemine geçiş açısından önemli bir adım olan bu kararı memnuniyetle karşıladığımızı belirtiyoruz. Bu kararın ardından kamuda tüm güvencesiz istihdam modellerinden vazgeçilerek güvenceli istihdama dönülmesi yolundaki mücadelemizi daha büyük bir inançla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyorum."

Kaynak: AA