Apple en çok Çinlilere kazandırıyor

Apple’ın CEO’su Tim Cook, geliştiricilerin Çin App Store’dan 17 milyar dolar kazandıklarını açıkladı.

Apple en çok Çinlilere kazandırıyor
Apple en çok Çinlilere kazandırıyor
Apple Inc CEO’su Tim Cook, geliştiricilerin Çin’deki platformunu 1.8 milyona çıkardığını ve toplamda 112 milyar yuan (16.93 milyar dolar) kazandıklarını açıkladı. Bu App Store kazançlarının yaklaşık dörtte birini temsil ediyor.

Tim Cook, bu verileri Pazar günü Çin Siber Güvenlik İdaresi tarafından düzenlenen, Çin’in en büyük siber politika forumundaki bir konuşmasında paylaştı.

Apple, bu yılın başlarında App Store aracılığıyla yaklaşık 70 milyar dolar toplam gelir elde edildiği açıklandı. Apple, Çin mağazasından bu yıl yüzlerce mesajlaşma uygulamaları ve VPN hizmetlerini kaldırmaya karar verdikten sonra yerel kullanıcıların ağır eleştirinin hedefi oldu ve kamuoyu baskısı gördü.

Şirket, global satışlarında Çin’i 3. büyük pazarı olarak görüyor. Ancak son yıllarda yerel rakipler nedeniyle pazar payını kaybetti. Kasım ayında çıkan IPhone 8 ve IPhone X modellerinin piyasaya sürülmesinin ardından piyasada tekrar hız kazanmayı umuyor.

Cook, Pazar günü düzenlenen konferans ile birlikte bu yıl içerisinde Çin’e birkaç kez geldi. Cook’un konferansa katılımı oldukça dikkat çekti. Çünkü dört yıldır ilk kez üst düzey bir Apple yöneticisi katılım sağlıyor. Ayrıca Google’ın CEO’su Sundar Pichai, konferansa ilk kez katılan isimler arasında.