6. Geleneksel Meşe Palamudu Şenliği

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, "Yeşile karşı dost olmalıyız, yurdumuzu yeşillendirip, ormanlarımızı korumalıyız" dedi.

6. TBMM Geleneksel Meşe Palamudu Şenliği TBMM’de düzenlendi.

Şenliğe, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekilleri, yetkililer ve çocuklar katıldı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM bahçesinden topladıkları ve Orman Genel Müdürlüğü, Ziraat Fakülteleri ile TEMA Vakfı gibi kuruluşlara gönderdikleri meşe palamutlarının toprakla buluşmasını sağladıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Üretilen fidanların da Türkiye’nin her yerinde ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor. 450 dönümlük Meclis yerleşkesinde 10 bini aşkın ağaç bulunuyor. Bunlardan 3 bin 200’ünün meşe ağacıdır. Her yıl tonlarca meşe palamudu toplanıyor ve bunların yüzde 70’i fidana dönüşüyor. Meşe ağacı Anadolu insanı gibi, sağlam ve dayanıklıdır. Toplanan her bir meşe palamudu bir candır ve toprakla buluştuğunda canlanacaktır. Yeşile karşı dost olmalıyız, yurdumuzu yeşillendirip, ormanlarımızı korumalıyız."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin ağaçlandırılması gerektiğini söyleyerek, "Dünyada pek çok ülkede ormanlar azalırken, Türkiye’de hem alan olarak hem odun serveti olarak artıyor. Son 13 yılda ormanlık alanı yaklaşık olarak 15 milyon dekar arttırdık. Orman Teşkilatımız bütün Türkiye’de çalışmasını yapıyor. Orman teşkilatı yol kenarları, okul bahçelerini, hastane avlularını, mezarlıklar, seferberlik kapsamında ağaçlandırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Meşe palamutlarının toplanmasının kendilerini gururlandırdığını söyleyen Eroğlu, "2015 yılında 45 bin meşe fidanı Ankara Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma sahasına Kırşehir, Kırıkkale, Çankırı’ya dikimi yapıldı. Geçen yıl 450 kilogram meşe tohumu toplandı. 2017 yılkında fidan üretimi projesi çerçevesinde Ankara Fidanlık Bölge Müdürlüğünce Beypazarı fidanlığına dikildi. 41 fidan elde edildi" şeklinde konuştu.

Kahraman ve Eroğlu ağaç diktiler, gelen çocuklarla ilgilendiler.
Kaynak: İHA