Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul Ve Eğitim Tümen Komutanlığı Darbe Davası

Darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dinlenen tanıklar, darbe girişimi sırasında karargahta yaşadıklarını mahkeme huzurunda anlattı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52 sanığın yargılandığı davaya tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmada astsubay H.Y, tanık sıfatıyla mahkeme huzuruna çıktı.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz akşamı televizyonda İstanbul'daki köprülerin asker tarafından kapatıldığına ilişkin haberleri gördüğünü belirten H.Y, önce bu duruma anlam veremediğini anlattı.

Görüştüğü tabur komutanı tutuksuz sanık yarbay E.Y'nin, "Çıkarabildiğin kadar tank çıkar, cephaneliğe git, cephanelikte tanklara mühimmat yükle, hazır olunca bana haber ver." şeklinde emir verdiğini iddia eden H.Y, bunun üzerine karargaha gelerek garajlar bölgesine geçtiğini kaydetti.

Tank mürettebatını cephaneliğe yönlendirdikten sonra kendisinin de 5 tankla birlikte buraya gittiğini ifade eden H.Y, yarbayın, hazırlıkların tamamlanmasının ardından iki tankla Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı karargahına gitmesi için emir verdiğini savundu.

Bunun üzerine mühimmat alan zırhlı araçlarla nizamiyeye gittiklerini anlatan H.Y, burada karşılaştığı sanık eski yarbay Fatih Çubukçu'nun kendisine, "Gerekirse tanklar halka ateş ede ede çıkacak" dediğini öne sürdü. H.Y, "Bu emir üzerine ben de 'PKK'ya karşı ateş edilirken bile yazılı emir alıyoruz, Kime, neden ateş ediyoruz?' diye sordum. Bunun üzerine Fatih Çubukçu, 'Yazılı emir nedir ki? Yazar veririz' dedi. Tankları çıkarma ısrarı üzerine Çubukçu'ya silah çekerek, tankların çıkmayacağını söyledim." ifadelerini kullandı.

Mürettebatıyla tankları çalışamaz hale getirerek darbecilere karşı mücadele verdiklerini belirten H.Y'nin çapraz sorgusuna geçildi.

Tutuksuz sanık E.Y'nin avukatının sorusu üzerine FETÖ nedeniyle hakkında idari soruşturma açıldığını aktaran H.Y, görevinden ihraç edilmediğini ancak açığa alındığını ifade etti.

H.Y, hakkındaki soruşturmanın bazı aile bireylerinin örgütün finans kurumu Bank Asya'daki hesapları nedeniyle açıldığını sözlerine ekledi.

- "Yurtta sulh konseyi başlıklı yazı"

Tanık yarbay L.S.G de 15 Temmuz'da tatbikatlara yönelik hazırlıkları tümen komutanına arz ettikten sonra tümenden ayrıldığını belirtti.

Evinde bulunduğu sırada kendisini arayan bir askerin, birliğin güvenliğinde sorun olduğunu, bu nedenle karargaha gelmesi gerektiğini söylediğini bildiren L.S.G, bunun üzerine tümen karargahına geldiğini anlattı.

Gelişmeler hakkında sağlıklı bilgi almak için faaliyet izleme merkezine geçtiğini anlatan L.S.G, burada sanık binbaşı Semih İlhan'ı, üzerinde haritaların olduğu masanın başında gördüğünü bildirdi.

Buradaki rütbelilerin de güvenlikle ilgili bir sorun olduğunu ancak ne olduğu konusunda kimsenin bilgisinin bulunmadığını söylediklerini aktaran tanık, bu sırada ismini sonradan öğrendiği sanık albay Faruk Yaman'ın yanına geldiğini anlattı.

Yaman'ın kendisine, "Sen ne biçim binbaşısın, Semih'e yardımcı ol, haritayı işaretle" diyerek bağırdığını savunan L.S.G, "Bana bu şekilde bağırırken eli beylik tabancasındaydı. Odaya gelen bir askerin, çağrıldığını söylemesi üzerine Yaman faaliyet merkezinden ayrıldı." dedi.

Tanık, kendisini bu şekilde azarlayan albayın kim olduğunu sorduğu askerlerden, Yaman'ın yeni atanan kurmay başkanı olduğu bilgisini aldığını ifade etti.

Bu sırada bilgisayar ekranında "yurtta sulh konseyi" başlıklı bir metin gördüğünü ifade eden L.S.G, şöyle devam etti:

"Bu yazının altında tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün imzası vardı. Bu esnada TRT'de darbe bildirisi okunuyordu. Ortada kanunsuz bir emir olduğunu yüksek sesle söyledim. Tümen komutanının nerede olduğu bilinmiyor, kurmay başkanı görevden alınmış. Bu ortamda bulunmamam gerektiğini fark ettim. Bu esnada bir asker, sanık tuğgeneral Ahmet Bican Kırker'in başkanlığında yapılacak toplantıya çağrıldığımı söyledi. Ben de buraya gitmeyeceğimi ifade ettim ve oradan uzaklaşarak okul karargahına geldim. Burada rütbeli askerler vardı. Öğretim başkanımız, 'Arkadaşlar hiç kimse bir şeye karışmasın, herkes görev yerinde beklesin.' dedi. Bunun üzerine sabah saatlerine kadar darbe eylemleri dışında kalarak konumumuzu koruduk."

Tanıklar A.S, T.B ve H.Y de darbe girişimi sırasında karargahta yaşadıklarını anlattı.

Duruşmaya, 2 Ocak Salı günü devam edilecek.

Kaynak: AA