KAÜ'den Umutlarla Dolu Destek Çalışması

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencileri, ’’Topluma Hizmet Uygulamaları’’ dersi kapsamında bir dönem boyunca Umut Bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışmalar yürüttü.

KAÜ'den Umutlarla Dolu Destek Çalışması
KAÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden oluşan 7 kişilik bir grup, kendi alanlarında gördüğü özel eğitimle ilgili teorik dersleri, uygulamaya geçirebileceği bir alan olarak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini seçerek, uygulama kapsamında çeşitli alanlarda yetersizlik yaşayan bireylerle birebir ve grup şeklinde etkinlikler yaptı.

KAÜ’lü öğretmen adayı öğrenciler, bu şekilde hem kurumdaki çalışanlara hem de oradaki öğrencilere yardım etme fırsatı buldu ve onları daha yakından tanıma şansı elde etti. Kurumdaki özel eğitim öğretmeninin de rehberliğinde öğrencilerle çeşitli etkinlikler yaptı ve gelişimlerine katkıda bulundu.

Mikrosefali, down sendromu, otizm, hafif zeka geriliği, ağır zeka geriliği gibi sorunlara sahip çocuklarla öz bakım becerileri, okuma yazma çalışmaları gibi etkinlikler yapan KAÜ’lü öğrenciler, çocuklardan çok olumlu sonuçlar elde etti.

KAÜ’lü öğrenciler, “Artık okuma yazma bilen günlük becerileri kendi başına yapabilen topluma kazandırdığımız bireylerimiz var. Kuruma ilk gittiğimiz gün teorik bilgimiz olmasına karşın uygulamadaki yetersizliğimizi çok net bir şekilde gördük.Bu süreç ilerledikçe uygulamalarda kendimizi geliştirdik. Şu an geriye dönüp bakınca kendimizi ilk günkü halimizin çok ilerisine taşıdığımızı düşünüyoruz. Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmen adayları olarak Umut Bir Rehabilitasyon Merkezi özel gereksinimli bireylere, Kars’ın çeşitli okulların lise 1 öğrencilerine kadına şiddet semineri, Aile ve Sosyal Politikalar Kars İl Müdürlüğü bünyesindeki çocuklara rehberlik çalışmaları ve Kafkas Üniversitesi Araştırma hastanesinde bulunan hasta vatandaşlara çeşitli rehberlik çalışmaları yürüttük. Önerimiz odur ki psikolojik danışmanlık ve rehberlik alt sınıfında okuyan arkadaşların ilerde bu çalışmaları devam ettirmesi ve topluma fayda olmalarını arzulamaktayız” dediler.

Kafkas Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğretmen adayları olarak, kendilerine bu fırsatı sağlayan Koordinatör Aytekin Alibeyoğlu’na, Dekan Yardımcısı Murat Daştan’a, kurum hocalarından Nurşah Alkoç’a teşekkür ettiler.
Kaynak: İHA