Maketlerden Kendine Bir Dünya Kurdu

Hayatı boyunca kullanılmış ve kullanılmaya devam eden kara, deniz, hava araçları, binalar ve insan figürleri ile yılların birikimini makete dönüştüren Hakan Cantaş, gençlere bu hobiyi kazandırmak için mücadele ediyor.

Maketlerden Kendine Bir Dünya Kurdu
Hobinin gönüllü bir eğitimcisi olan Hakan Cantaş’ın maket ürünleri görenleri şaşırtıyor. Kendi dünyasını ölçeklere sığdırmaya çalışan Cantaş, hikayesini ve büyük tutkusunu paylaştı. Elindeki modeller ile yeteneğinin geliştiğinden bahseden Cantaş, "1/87 ölçekli dünyaya giriş yaptığımda 15 yaşındayım. Şu an 45 yaşındayım. İlk plastik uçak maketi ile baslayan bir hikaye bu. Çocukluk ve gençlik yıllarım babamın işi gereği kamyon, tır ve otobüslerin arasında geçti. Büyük araçlara olan tutkum o yıllarda başladı.

Zaman içerisinde bambaşka bir sektörde meslek sahibi oldum. Ama araçlara ve onların modellerine olan tutkum hiç değişmedi. Evlendikten sonra eşimin de desteği ile 1/87 ölçekli modellere ilgi duymaya başladım. Daha sonra diorama anlık yaşam kesitinin maketi yapımına ilgi duymaya başladım. Elimdeki modeller yeteneğimi daima geliştirerek bugüne kadar birçok diorama yaptım. Çalışma odamda küçük bir dünya oluşturdum. Bugün 11 yaşındaki kızımında yardımıyla yepyeni diorama yapımına devam ediyoruz" dedi.



"Hayal gücüm yettikçe yapmaya devam edeceğim"

Şimdilerde Vos26 Hobi Kültür ve Dayanışma Derneği çatısı altında gençlere maket yapımını öğreten Cantaş, "3 yıl kadar önce Vos26 Hobi Kültür ve Dayanışma Derneği’nin en büyük projelerinden olan ’Bir Hobiye Ne Dersin?’ projesinde gönüllü eğitmen olarak benimle aynı hobiye gönül veren bir arkadaşlarımla birlikte bu hobinin daha fazla insana ulaşması ve gençlere yol gösterici olabileceğimize karar vererek ’Bir hobiye ne dersin’ projesinin temelleri atılmış oldu. 2 yıla aşkın zamandır Vos26 hobi evinde birçok gönüllü arkadaşınızla gençleri maket ve modelle tanıştırıp elimizden geldiğince öğreticilik yapmaya çalışıyoruz. Yaptığım iş gereği bugüne kadar yüzlerce gençle tanıştım. Onlara derslerinde yardımcı olmakla birlikte hayatlarında bir hobi sahibi olmaları için yardımcı olmaya çalışıyorum. Hobisi olan insanın kimseye zararı olmaz. Kötü alışkanlığı da olmaz. Bugüne kadar onlarca diorama yaptım. Hayal gücüm yettikçe yapmaya da devam edeceğim. Üç yıldır sosyal medyada bir grubumuz var. Bu grup ile hem bilgi paylaşımı hemde dünyada bu ise meraklı olan insanları takip ediyoruz. Bu hobiyi ve bu ölçeği seviyorum. İnsanların modellerimi ve dioramalari gördüğünde yüz ifadeleri beni mutlu ediyor. Bu küçük ölçekli dünya beni dinlendiriyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA