Bulgaristan, Türkiye'deki Kaçak Sigaraları Soruşturuyor

Bulgaristan Başsavcılığı, özellikle Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde satılan kaçak sigaraları soruşturmaya aldı.

Bulgaristan, Türkiye'deki Kaçak Sigaraları Soruşturuyor
Türkiye’yi milyarlarca lira vergi kaybına uğratan ve aynı zamanda terör örgütü PKK’ya mali kaynak sağlayan kaçak sigaraların, Bulgaristan’dan çıktıktan sonra bazı Körfez ülkeleri güzergahı takip edilerek Kuzey Irak üzerinden Türkiye’ye sokulduğu belirtiliyor.

Bulgaristan Başsavcısı Sotir Tsatsarov, Türk makamları tarafından hazırlanan kaçak sigara raporunun Bulgar Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla kendilerine ulaştığını kaydederek, rapor doğrultusunda soruşturma başlatılacağını söyledi.

Başsavcı Tsatsarov, Türk makamlarının İnterpol’e sunduğu söz konusu raporda belirtilen kaçak Bulgar sigaraları konusunda araştırma yapılacağını vurguladı. Ülkede üretilen sigara miktarı ile ülke dışına çıkarılan sigaraların sayısının kontrol edileceğini ifade eden Tsatsarov, aynı zamanda İnterpol’den raporu hazırlayan Türk kurumu hakkında bilgi isteyeceklerini duyurdu.

Bulgartabac Holding: “Türkiye’deki kaçak sigaralarla bağlantımız yok”

“Evet Bulgaristan Hareketi” Partisi Genel Başkanı Hristo İvanov’un “Bulgartabac Holding” şirketinin kaçak sigaralarla bağlantısı olduğu iddiaları üzerine iki hafta önce Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e, meclis başkanına, Avrupa Birliği Komisyonu’na, Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’ne ve Başsavcılığa resmi bir açıklama gönderen “Bulgartabac Holding”, Türkiye’deki kaçak sigaralarla herhangi bir bağlantıları olmadığını savunmuştu. Şirket mektubunda, “ürettikleri sigaraların üçüncü şahıslar tarafından herhangi bir ülkede satılmasından kendilerinin sorumlu tutulamayacağını” ifade etmişti.

1947 yılında devlet şirketi olarak kurulan “Bulgartabac”, Bulgaristan’da 45 yıl iktidarda kalan totaliter komünist döneminde ürettiği sigaraları genellikle Sovyetler Birliği ülkelerine sattı. 2011 yılında özelleştirilen şirketin Bulgaristan’da Sofya, Blagoevgrad ve Banya Luka’da olmak üzere üç tane sigara üretim tesisi ve Plevne’de de bir tütün işleme fabrikası bulunuyor. Bulgar basını, “Bulgartabac Holding” şirketinin sahibi olarak üyelerinin çoğunluğunu ülkedeki Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) milletvekili Delian Peevski’yi gösteriyor. Aynı zamanda medya patronu da olan Peevski, çok sayıda gazete, dergi, TV kanalları ve haber sitesine sahip.
Kaynak: İHA