'Kimlik Ve Kültürün Korunup Geliştirilmesinde STK'lar' Konferansı

Başbakan Başdanışmanı ve Türkiye Gençlik Vakfı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Şen: 'Kültürün 500'den fazla tanımı var. Bunların arasında kültürü değer üzerinden tanımlamak en güzeli'

'Kimlik Ve Kültürün Korunup Geliştirilmesinde STK'lar' Konferansı
Avrupalı Türk Demokratlar Birliğince (UETD), Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Kimlik ve Kültürün Korunup Geliştirilmesinde Sivil Toplum Kuruluşları (STK)" konulu konferans düzenlendi.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde (IUS) yapılan konferansa, Başbakan Başdanışmanı ve Türkiye Gençlik Vakfı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Mustafa Şen, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya ve IUS Rektörü Prof. Dr. Erkan Türe'nin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Şen, yaptığı konuşmada, kimlik ve kültürün dille oluşan olgular olduğuna işaret ederek, "Dil bilmeden kimlik ve kültür ilişkisi kuramayız. 'Ben dünyamın yansımasıyım ya da dilimin yansımasıyım.' diyebilmek önemli." dedi.

Sahip olunan değerler bütününün kültür anlamına geldiğini söyleyen Şen, "Kültürün 500'den fazla tanımı var. Bunların arasında kültürü değer üzerinden tanımlamak en güzeli. Bizi biz yapan değerlerde iki temel olgu din ve dildir. İslam ise ötekileştiren bir şey olmadığı için din ve dil özgürlüğü tanımıştır." diye konuştu.

- "STK'lar demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarıdır"

Sırakaya da STK'ların demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirterek, "Son dönemde Avrupa'da yükselen ırkçılığa artan İslamofobi noktasıyla baktığımız zaman özellikle Saraybosna ekseninde çok dilliliğin, sesliliğin ve kültürlülüğün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

UETD'nin Avrupa'nın 16 ülke ve 32 bölgesinde faaliyet gösterdiği bilgisini paylaşan Sırakaya, UETD'nin hizmet verdiği ülkelerin sosyal, kültürel ve siyasi yaşamlarına katma değer sağladığını ve aynı zamanda Türkiye ile köprü görevi gördüğünü söyledi.

Amaçlarının aidiyet bilincinin güçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Sırakaya, "Pergelin bir ucunu Anadolu'ya dikip öbür ucuyla yaşadığımız ülkeyi kapsadığımız zaman iki ülke arasındaki bağı çok daha güçlü hale getireceğimize inanıyorum." dedi.
Kaynak: AA