Kamu Denetçiliği Kurumu Heyetinden Avusturya'ya Çalışma Ziyareti

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç başkanlığındaki heyet, Avusturya’da Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Heyetinden Avusturya'ya Çalışma Ziyareti
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç başkanlığındaki heyet, 17-19 Aralık tarihleri arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’ya düzenlenen çalışma ziyaretinde Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği ev sahipliğinde 40’tan fazla Türk sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda yurt dışında en fazla Türk nüfusunun bulunduğu ülkelerden olan Avusturya’da yaşayan vatandaşların sorunları hakkında bilgi alındı. Heyet Avusturya Ombudsmanlık Kurulu hakkında bilgi vererek, Türk vatandaşlarına bulundukları ülkede karşılaştıkları insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık temelli yaklaşımlar ile ilgili Avusturya Ombudsmanlık Kurulu ve benzeri kurumlara başvuru yapmaları tavsiyesinde bulundu. Ayrıca Avusturya’da yaşayan Türklerin Türkiye’de yaşadığı sorunlara ilişkin olarak Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurmaları halinde söz konusu şikâyetlerin kurum tarafından incelenmeye alınacağı ifade edildi.

Heyet, Avusturya Ombudsmanlık Kurulunu da ziyaret ederek, Avusturya Ombudsmanı Günther Krauter ile bir araya geldi. Toplantıda iki kurumun yetki ve işleyişi hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunularak, insan haklarının daha etkin biçimde korunması noktasında uygulamaya konulan örnekler paylaşıldı. Görüşmede Başdenetçi Malkoç, Türkiye’de 3,5 milyon mülteci olduğunu, mültecilerin eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılandığını söyledi.

Malkoç, kendilerine Avusturya’daki Türk vatandaşlarından insan hakları ihlalleri ile karşılaştıkları yönünde şikâyetler geldiğini belirterek, bu tip şikâyetler için Avusturya Ombudsmanlık Kuruluna başvuru yapmalarını tavsiye ettiklerini bildirdi.

Krauter ise, ayrımcılığın önlenmesinin Avusturya Ombudsmanlık Kurulunun en öncelikli meselelerinden birisi olduğunu ifade ederek, insan hakları ihlali konusunda Avusturya’daki İslami STK’larla görüşme yaptıklarını bildirdi. Krauter, Avusturya Ombudsmanlık Kuruluna başvurulması halinde Türk vatandaşlarının şikâyetlerini incelemekten ve çözüme kavuşturmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Ziyaret çerçevesinde ayrıca Viyana Büyükelçisi Mehmet Ferden Çarıkçı, Viyana Başkonsolosu Asip Kaya, AGİT Daimi Temsilcisi Rauf Engin Soysal, BM Viyana Daimi Temsilcisi Emine Birnur Fertekligil ve Avusturya İslam Cemaati Başkanı İbrahim Olgun ile bir araya gelen heyet, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Türk heyetinde Kamu Denetçileri Arif Dülger ve Celile Özlem Tunçak’ın yanı sıra Genel Sekreter İbrahim Kılınç de yer aldı.
Kaynak: İHA