İzmir'de Darbe Girişimine İlişkin Dava

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 279 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu 279 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanık eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk'un emir astsubayı Enis Çakır ve avukatı ile bazı taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, Çakır'ın baskı altında kalmamak için diğer sanıkların duruşmada olmamasına ilişkin talebi doğrultusunda tutuklu ve tutuksuz sanıklar salonda hazır edilmedi.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin yaşandığı gün rutin görevde olduğunu, Selçuk'un sabah saatlerinde ayrılarak Ankara'ya gideceğini söylediğini belirten Çakır, adını sonradan öğrendiği, darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin Muğla'daki davada, suikast girişimini planlayan ve saldırıyı yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in öğleden önce üs komutanlığına giriş yaptığını, bundan FETÖ'nün "Çiğli üs imamı" olarak anılan "paşa" lakaplı eski başçavuş Zekeriya Kuzu'nun bilgisi olduğunu ileri sürdü.

Selçuk'un eşininin Kuzu'ya ulaşamaması nedeniyle tutuklu sanık eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Komutanı Albay Ramazan Elmas'ın odasına gittiğinde Sönmezateş, Elmas, Kuzu ve eski Binbaşı Taner Berber'in toplantı halinde olduklarını ifade eden Çakır, "Odaya girdiğimde Elmas, Kuzu, Sönmezateş ve Berber bir sehpanın etrafında toplanmış, konuşuyorlardı. Muhtemelen bir dizüstü bilgisayara bakıyorlardı. Kuzu beni görünce hemen yanıma geldi. Selçuk'un eşinin, onu aradığını söyledim ve hemen odadan çıktım." dedi.

Çakır, Kuzu'nun bilgisi doğrultusunda eve gittiğini, darbe girişiminin başladığı saatlerde televizyona bakmadığından haberleri izleyemediğini iddia ederek, Kuzu'nun cep telefonuyla kendisini arayarak çok sayıda telsiz istediğini, bu emri ilgili kişiye aktarmasının ardından üsse gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimine ilişkin saldırı için Marmaris'e giden Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ekibinin yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu gördüğünü anlatan Çakır, "MAK'çıların hazırlık yaptığı deponun içerisi yeteri kadar aydınlık değildi. Askerler, içeriden sandıklar çıkartıyordu. Kuzu, bana telsizleri sordu, getirmediğimi öğrenince beni dışarı çıkarttı. Daha sonra helikopter pistinin oraya gittim. Pistte 6 helikopter vardı. Sönmezateş'in çevresindeki askerlere vatan ve milletten bahsederek, 'Terör operasyonuna gidiyoruz, korkan varsa gelmesin. Bu iş, ciddi bir iştir' diye söylediğini duydum. Sönmezateş daha sonra sürekli cep telefonuyla görüştü. Helikopterler hareket etmeden pistten ayrıldım." şeklinde ifade verdi.

Derdest edilen tuğamiraller ve Marmaris'e giden bir helikopterin, sabaha karşı helikopter pistine geldiğini gördüğünü aktaran Çakır, harekat komutanlığı odasında ise Sönmezateş'i gördüğünü iddia ederek, "Askeri elbisesi üzerinde olmayan Sönmezateş kendisini gördüğümü kimseye söylemememi istedikten sonra sonra benden yiyecek talebinde bulundu. Yiyecek bulup getirdikten sonra odaya girdiğimde Sönmezateş'i göremedim." dedi.

Çakır, daha önce yaşadıklarını ayrıntılı bir şekilde İzmir Emniyet Müdürlüğü ve cumhuriyet savcılığında anlattığını belirterek tahliyesi istedi.

Mahkeme heyeti, Çakır'ın tahliye talebini reddederek, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

Kaynak: AA