Berlin'de Noel Pazarına Tırla Saldırının Birinci Yılı

Hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi Açılışı yapılan, kurbanlara addedilen merdiven şeklindeki anıtın önünde toplumun aldığı yarayı sembolize etmesi amacıyla yere yarık açıldı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir yıl önce Noel pazarına tırla yapılan saldırıda yaşamını yitirenler için olay yerinde anma töreni düzenlendi ve bir anıt açıldı.

Terör olayının yaşandığı Breitscheidplatz Meydanı'nda yapılan anma törenine Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Angela Merkel de katıldı.

Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, hayatını kaybedenlerin ailelerine gerekli desteğin geciktiği ve yetersiz kaldığı gerçeğini söylemek zorunda olduğunu belirterek, "Birçok kurban yakını ve yaralı saldırıdan sonra devletin kendilerini yalnız bıraktığı duygusuna kapıldı." dedi.

Teröre karşı mücadele etme kararlılığı konusundaki söylemlerden sonra Berlin'deki terör saldırısının bir çeşit şok etkisi yarattığını ve bu söylemlerin soğuk ve basit kaldığını ifade eden Steinmeier, bu durumun da kurban yakınları tarafından eleştirildiğini kaydetti.

Steinmeier, toplumun teröre karşı boyun eğmemesi gerektiğini ancak bunun yaşanan acıların unutulmasını da gerektirmediğini vurgulayarak, terör saldırısının gerçekleşmesinden önce yapılan ihmallerin araştırılması ve hatalardan ders alınması gerektiğini söyledi.

Kurbanların yakınlarına, "Sizlere güvence vermek istiyorum, sizleri yalnız bırakmayacağız." diyen Steinmeier, ortak özgürlükleri koruyabilmek için toplumun birlikte öfkelenmesi, birlikte üzülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de anma töreninden sonra basına yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ve terör saldırısında yaralananlarla dün bir araya geldiğini hatırlatarak, bu buluşmaların devletin ne kadar büyük zaafları olduğunu da ortaya koyduğunu söyledi.

Federal hükümetin bu zaaflardan ders alarak sadece halkın güvenliğini sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda kurbanların yakınlarına da daha güçlü destek vereceğini ifade eden Merkel, gelecek aylarda kurbanların yakınlarıyla yeniden bir araya gelerek hatalardan hangi dersleri aldıklarını ve gelecekte bu tür olayların yaşanmaması için hangi önlemleri aldıklarını açık şekilde konuşacaklarını kaydetti.

Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller tarafından açılışı yapılan merdiven şeklindeki anıtın önünde, toplumun aldığı yarayı sembolize etmesi amacıyla yere bir yarık açıldı. Yarık boyunca ve merdivenlerde, saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri yer aldı.

Kurbanların yakınlarının merdivenlere mum ve çiçek koymasının ardından isteyen vatandaşlar da merdivenleri süsledi.

Berlin'de 19 Aralık 2016 tarihinde yaşanan terör saldırısında Anis Amri adlı terörist, şoförünü öldürerek çaldığı bir tırla Breitscheidplatz Meydanı'nda kurulan Noel pazarına dalmış, burada da farklı milletlerden toplam 12 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Olayda yaklaşık 100 kişi de yaralanmıştı. Olay yerinden kaçmayı başaran Amri, birkaç gün sonra İtalya'nın Milano kentinde polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Kaynak: AA