Yarım Asırdır Belge Arşivliyor

Hatay'da yaşayan emekli imam, 50 yıldır eline geçen çeşitli belge, gazete, alışveriş senetleri gibi eski dokümanları saklıyor.

Altınözü ilçesinde yaşayan Salih Sönmez, yarım asırdır eline geçen gazete, belge, alışveriş senetleri, okuma yazma belgesi gibi birçok eski dokümanı toplayıp arşivliyor.

Okumayı çok sevdiğini söyleyen 65 yaşındaki emekli imam Sönmez, AA muhabirine, çocuk yaşlarından bu yana eline geçen her kitabı, gazeteyi okuduğunu belirtti.

Bir yerde bir kağıt parçası bile bulduğunda üzerindekini okuduğunu anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

“Nedir, neyin nesidir diye ona bakarım. Eğer önemli bir belge ise onu arşivime eklerim. Bir gazetede önemli bir haber gördüğüm zaman veya cami cemaati hatta Türkiye'yi ilgilendiren bir belge gördüğüm zaman onu hemen arşivime eklerim. Eski gazetelerimi koyacak yer kalmadı. Arşivimin içerisinde şiirler, bazı devlet büyüklerimin söylediği sözler var. Mesela 1974 yılında kim ne söyledi? 1985'te hangi olay oldu? Dedelerimizin alışveriş senetleri var. Eskiden hak hukuk yerini bulsun diye mehir bedeli dediğimiz senetler vardı, bunlar da bende mevcut."

Onlara baktıkça maziye döndüğünü söyleyen Sönmez, belgeleri toplamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA